szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák közigazgatási bíróság formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a heiligenkreuzi hulladékégető korábban kiadott építési engedélyét és a beruházót új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezte - közölte Soós Zoltán, a szentgotthárdi PRONAS környezetvédő civil szervezet elnöke szerdán az MTI érdeklődésére.

Elmondta: osztrák környezetvédő kollégáik, a BIGAS civil egyesület aktivistái telefonon értesítették magyar társszervezetüket a számukra kedvező bírósági döntésről, amelynek eredményeként biztosra veszik, hogy a jövőben már nem épül meg a Szentgotthárdtól csupán néhány száz méterre a határ osztrák oldalán tervezett és az osztrák és magyar környezetvédők által erősen kifogásolt hulladékégető.

Soós Zoltán felidézte: még 2006-ban jelentette be a BEGAS osztrák cég, egy évi 325 ezer tonna kapacitású szemétégetőt kíván felépíteni közvetelenül a magyar határ mellett. A bejelentést azonnal határozott civil ellenállás követte mind Magyarországon, mind pedig Ausztriában - emlékeztetett.

Johann Raunikar, a BIGAS osztrák állampolgári kezdeményezés elnöke megerősítette, hogy az osztrák közigazgatási bíróság megsemmisítette a hulladékégető környezetvédelmi engedélyét. A bíróság formai hiba miatt hatályon kívül helyezte az osztrák környezetvédelmi szenátus döntését az engedély kiadásáról, és az eljárást újból a szenátus elé utalta - közölte Raunikar.

A közigazgatási bíróság 2010 júniusi határozata ellen a BIGAS és négy magánszemély fellebbezett a bíróságnál. A civil összefogás képviselője szerint a bíróság döntése legkevesebb két évvel kitolja az eljárást. Közölte, ők amellett fognak fellépni, hogy a beruházó BEGAS végleg elálljon a létesítmény megépítésétől.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!