Szabó M. István
Szabó M. István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A térlátás-ellenőrző alkalmazás lett a befutó, de a minden ellen védő adatkockától a turisztikai alapon kapható ingyen mobilinternet konstrukcióig jó pár sikergyanús megoldást láttunk a hazai startupok nemzetközi seregszemléjén. Állítólag elkezdődött a harmadik ipari forradalom.

Tavaly ősszel került a mozikba az inkább látványos, semmint maradandó emlékeket ébresztő Vasököl. Ebben Hugh Jackman lecsúszott árnyékbokszolót alakít, aki a mozdulataira szinkronizált transzformerszes robotszörnyet távirányítva küzd meg élete legsötétebb szorítójában. A digitális trükkökre épülő hollywoodi szirupot 110 millió dollárból gyártották. Ennek alig fél százalékából, 133 millió forint uniós támogatásból a műszaki egyetemi gyökerekből táplálkozó magyar startup, a TT Tech másfél év alatt megépítetette a lényegében ugyanolyan boxoló robotot.

A szerdán az Akvárium (volt Gödör) Klubban rendezett Magyar Innovációs TechShow talán leglátványosabb standján két, 30 centis droid több meneten át csépelte egymást úgy, hogy a boxolókat interneten (tehát gyakorlatilag a világ bármely két pontjáról) vezérelni lehetett volna. A miniringben, Everlast kesztyűben öklöző gépek látványa Helyes Bálint műszaki igazgató elmondása szerint valójában csupán annak prezentálása, hogy a valóságos és virtuális játékok közti fal az ő időben levédetett technológiájukkal lebontható. A bemutató célzottan Amerikának készült, a TT Tech üzleti befektetőt, érdeklődőt keres a továbbfejlesztéshez, és akár a következő Transformers film készítésébe is beszállna.

Magyar Innovációs TechShow 2012 - kattintson képgalériánkért!
©

Adatvesztés

A 21 kiállítót a TechShow-ra invitáló Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) a szakzsargonban jól csengő „magyar CES” néven is ismert. Az idei, sorrendben negyedik országos megméretésre pályázaton, szakmai előválogatáson és versenyeken át vezetett az út a feltörekvő IT-cégeknek.

Mobilitás és Multimédia Klaszter

A mintegy 70 tagú MMK öt éve az egyetemi és akadémiai kutatóközpontok mellett a telkó és IT-vállalatokat tömörítő inkubátorszervezet. Az ágazat cégeit annak érdekében gyűjtötte egy ernyő alá, hogy az innovációs projektek indítása és menedzselése érdekében ne csak a gittet rágják, hanem a megvalósításhoz szükséges szereplők valóban álljanak is össze a munkavégzéshez. A klaszter logikája az, hogy lazább az állammal való viszonya, mint a szakmai érdekvédelmi vagy lobbicsoportoknak, és mivel alulról építkező összefogást generál, korszerűbb, eredménycentrikusabb és több eneregiát képes ténylegesen a menedzselésre fordítani. Jelenleg mintegy nyolcmilliárd forint összértékű projektet gondoznak.

Így került be az adatvesztés, lopás vagy akár rendőrségi lefoglalás esetén is tökéletes kármentő megoldásként alkalmazható Adatkocka ugyanúgy, mint a hazai start-up világból néhány éve a nemzetközi ismertségbe katapultáló Gravity új alkalmazása. Ez utóbbi a korábbi módszereknél hatékonyabban igazítja a nagyforgalmú weboldalakon az egyéni fogyasztói igényekhez a tartalom- és termékajánlásokat, ami jelentősen megdobhatja az üzleti eredményt.

Térlátás

A TechShow-n megjelent startup-okban az volt a közös, hogy mind-mind a felhasználó által könnyen elsajátítható megoldást kínáltak valamilyen, egyébként bonyolult feladványhoz. Már ennek szellemében építette be a standokba mindenki a saját QR-kódját, aminek köszönhetően egyetlen pultnál sem alakult ki torlódás. (Mert ha valaki nem akart várni a sorára, az okostelefonja vagy tabletje kamerájával beszkennelte az azonosítót, ami azonnal nyitotta az adott standhoz társított weboldalt, ahol a projektről minden érdemleges információhoz hozzájuthatott.)

Ilyen ötletes megoldás Palotai Szabolcs és Borbély Viktor WiSpotja, ami ha megvalósul, a turistákat ingyen-wifihez, a turisztikai hivatalokat célzott városmarking-lehetőséghez jutattja. Ha például az Eiffel-toronynál nincs ingyen mobilnet, akkor a WiSpot bizonyos felhasználói aktivitás esetén (például ha a helyszínről készült fotót a Facebookon megosztjuk) ezt biztosítja. A rendszert az illetékes turisztikai cég finanszírozná.

Az autó-audiós elektronikai fejlesztőcégként ismert Dension új projektje abban segít, hogy a lakás körüli dolgok közül sokat az okostelefonunkkal irányíthassunk. Így például egy közepesen drága telefonnal működtethetjük a garázskaput, akár otthonról is lekapcsolhatjuk a nyaralóban égve felejtett villanyt, vagy egy másik szobából távirányítással ringatjuk a gyerekágyat, miközben a baba egy kamera segítségével végig látható.

Az idei TechShow nagydíjat az Optoforce háromdimenziós erőmérő szenzora kapta. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Karán született "3d-s szuperszenzor" igazi szenzáció, mive a piacon ma kapható egydimenziós mérési képességgel szemben képes nem csak az erő nagyságát hanem annak irányát is érzékelni. A TechShow közönsége által választott leginnovatívabb megoldásnak a céges hatékonyságnövelő JobCTRL bizonyult.

Simó György: nem vagyunk túl jó forradalmárok
©

Harmadik ipari forradalom

A börze színvonalát két neves külföldi vendég előadása is emelte. Gigi Wang (az MIT és Stanford innovációs laborjának igazgatósági tagja) szerint ma a Szilícium-völgyben nem is számíthat komoly támogatásra az a startup cég, melynek a vezetője két-három ötlettel nem vallott még kudarcot. „Higgyék el, egész egyszerűen cool, ha olyan startup cégvezetővel tárgyalhat a kockázati tőkebefektető, aki már megélte, milyen mindent újból, a nulláról elkezdeni. Az ilyen projektek képesek igazán innovatívak és eredménycentrikusak lenni“ – mondta az amerikai szakember. Mark Iwanowski (az Oracle vezérigazgató-helyettese) szerint az elkövetkezőkben a szoftver és hardver szimbiózisa és egymásra utaltsága fog erősödni, ezért a startup cégeknek érdemes nemcsak programokban és alkalmazásokban, hanem a más eszközökkel való együttműködés tökéletesítésében is gondolkodniuk.

Wang és Iwanowski pódiumbeszélgetését Simó György, a Telekom-csoport egyik korábbi vezetője, a Dayone Capital ügyvezetője moderálta, aki szerint láthatóan már idahaza is zajlik a harmadik ipari forradalom. „Nem olyan bonyolult dolog előre látni, hogy a következő tíz évben a gyártás és a technológia újraszervezése kezdődik el. Az itteni megoldások egy része arra utal, hogy az internet hatására megépült, a virtuális és a valós világot összekötő hídon mi is elkezdtünk közlekedni“ – mondta Simó György. Szerinte ebben a folyamatban is zajlik egy verseny, amiben viszont nem állunk különösképpen jól. "És ebben leginkább az üzletfejlesztési kultúra és a nemzeti versenyképességi stratégia hiánya játszik központi szerepet" – tette hozzá Simó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyat tud az új Huawei telefon, hogy alig hiszünk a szemünknek – videók

Olyat tud az új Huawei telefon, hogy alig hiszünk a szemünknek – videók

Egyre népszerűbb Budapesten a sétaturizmus

Egyre népszerűbb Budapesten a sétaturizmus

Kijavítanák a fideszesek a lakástakarék-törvényt, mert helyesírási hibákat találtak benne

Kijavítanák a fideszesek a lakástakarék-törvényt, mert helyesírási hibákat találtak benne

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot