Szabó M. István
Szabó M. István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A térlátás-ellenőrző alkalmazás lett a befutó, de a minden ellen védő adatkockától a turisztikai alapon kapható ingyen mobilinternet konstrukcióig jó pár sikergyanús megoldást láttunk a hazai startupok nemzetközi seregszemléjén. Állítólag elkezdődött a harmadik ipari forradalom.

Tavaly ősszel került a mozikba az inkább látványos, semmint maradandó emlékeket ébresztő Vasököl. Ebben Hugh Jackman lecsúszott árnyékbokszolót alakít, aki a mozdulataira szinkronizált transzformerszes robotszörnyet távirányítva küzd meg élete legsötétebb szorítójában. A digitális trükkökre épülő hollywoodi szirupot 110 millió dollárból gyártották. Ennek alig fél százalékából, 133 millió forint uniós támogatásból a műszaki egyetemi gyökerekből táplálkozó magyar startup, a TT Tech másfél év alatt megépítetette a lényegében ugyanolyan boxoló robotot.

A szerdán az Akvárium (volt Gödör) Klubban rendezett Magyar Innovációs TechShow talán leglátványosabb standján két, 30 centis droid több meneten át csépelte egymást úgy, hogy a boxolókat interneten (tehát gyakorlatilag a világ bármely két pontjáról) vezérelni lehetett volna. A miniringben, Everlast kesztyűben öklöző gépek látványa Helyes Bálint műszaki igazgató elmondása szerint valójában csupán annak prezentálása, hogy a valóságos és virtuális játékok közti fal az ő időben levédetett technológiájukkal lebontható. A bemutató célzottan Amerikának készült, a TT Tech üzleti befektetőt, érdeklődőt keres a továbbfejlesztéshez, és akár a következő Transformers film készítésébe is beszállna.

Magyar Innovációs TechShow 2012 - kattintson képgalériánkért!
©

Adatvesztés

A 21 kiállítót a TechShow-ra invitáló Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) a szakzsargonban jól csengő „magyar CES” néven is ismert. Az idei, sorrendben negyedik országos megméretésre pályázaton, szakmai előválogatáson és versenyeken át vezetett az út a feltörekvő IT-cégeknek.

Mobilitás és Multimédia Klaszter

A mintegy 70 tagú MMK öt éve az egyetemi és akadémiai kutatóközpontok mellett a telkó és IT-vállalatokat tömörítő inkubátorszervezet. Az ágazat cégeit annak érdekében gyűjtötte egy ernyő alá, hogy az innovációs projektek indítása és menedzselése érdekében ne csak a gittet rágják, hanem a megvalósításhoz szükséges szereplők valóban álljanak is össze a munkavégzéshez. A klaszter logikája az, hogy lazább az állammal való viszonya, mint a szakmai érdekvédelmi vagy lobbicsoportoknak, és mivel alulról építkező összefogást generál, korszerűbb, eredménycentrikusabb és több eneregiát képes ténylegesen a menedzselésre fordítani. Jelenleg mintegy nyolcmilliárd forint összértékű projektet gondoznak.

Így került be az adatvesztés, lopás vagy akár rendőrségi lefoglalás esetén is tökéletes kármentő megoldásként alkalmazható Adatkocka ugyanúgy, mint a hazai start-up világból néhány éve a nemzetközi ismertségbe katapultáló Gravity új alkalmazása. Ez utóbbi a korábbi módszereknél hatékonyabban igazítja a nagyforgalmú weboldalakon az egyéni fogyasztói igényekhez a tartalom- és termékajánlásokat, ami jelentősen megdobhatja az üzleti eredményt.

Térlátás

A TechShow-n megjelent startup-okban az volt a közös, hogy mind-mind a felhasználó által könnyen elsajátítható megoldást kínáltak valamilyen, egyébként bonyolult feladványhoz. Már ennek szellemében építette be a standokba mindenki a saját QR-kódját, aminek köszönhetően egyetlen pultnál sem alakult ki torlódás. (Mert ha valaki nem akart várni a sorára, az okostelefonja vagy tabletje kamerájával beszkennelte az azonosítót, ami azonnal nyitotta az adott standhoz társított weboldalt, ahol a projektről minden érdemleges információhoz hozzájuthatott.)

Ilyen ötletes megoldás Palotai Szabolcs és Borbély Viktor WiSpotja, ami ha megvalósul, a turistákat ingyen-wifihez, a turisztikai hivatalokat célzott városmarking-lehetőséghez jutattja. Ha például az Eiffel-toronynál nincs ingyen mobilnet, akkor a WiSpot bizonyos felhasználói aktivitás esetén (például ha a helyszínről készült fotót a Facebookon megosztjuk) ezt biztosítja. A rendszert az illetékes turisztikai cég finanszírozná.

Az autó-audiós elektronikai fejlesztőcégként ismert Dension új projektje abban segít, hogy a lakás körüli dolgok közül sokat az okostelefonunkkal irányíthassunk. Így például egy közepesen drága telefonnal működtethetjük a garázskaput, akár otthonról is lekapcsolhatjuk a nyaralóban égve felejtett villanyt, vagy egy másik szobából távirányítással ringatjuk a gyerekágyat, miközben a baba egy kamera segítségével végig látható.

Az idei TechShow nagydíjat az Optoforce háromdimenziós erőmérő szenzora kapta. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Karán született "3d-s szuperszenzor" igazi szenzáció, mive a piacon ma kapható egydimenziós mérési képességgel szemben képes nem csak az erő nagyságát hanem annak irányát is érzékelni. A TechShow közönsége által választott leginnovatívabb megoldásnak a céges hatékonyságnövelő JobCTRL bizonyult.

Simó György: nem vagyunk túl jó forradalmárok
©

Harmadik ipari forradalom

A börze színvonalát két neves külföldi vendég előadása is emelte. Gigi Wang (az MIT és Stanford innovációs laborjának igazgatósági tagja) szerint ma a Szilícium-völgyben nem is számíthat komoly támogatásra az a startup cég, melynek a vezetője két-három ötlettel nem vallott még kudarcot. „Higgyék el, egész egyszerűen cool, ha olyan startup cégvezetővel tárgyalhat a kockázati tőkebefektető, aki már megélte, milyen mindent újból, a nulláról elkezdeni. Az ilyen projektek képesek igazán innovatívak és eredménycentrikusak lenni“ – mondta az amerikai szakember. Mark Iwanowski (az Oracle vezérigazgató-helyettese) szerint az elkövetkezőkben a szoftver és hardver szimbiózisa és egymásra utaltsága fog erősödni, ezért a startup cégeknek érdemes nemcsak programokban és alkalmazásokban, hanem a más eszközökkel való együttműködés tökéletesítésében is gondolkodniuk.

Wang és Iwanowski pódiumbeszélgetését Simó György, a Telekom-csoport egyik korábbi vezetője, a Dayone Capital ügyvezetője moderálta, aki szerint láthatóan már idahaza is zajlik a harmadik ipari forradalom. „Nem olyan bonyolult dolog előre látni, hogy a következő tíz évben a gyártás és a technológia újraszervezése kezdődik el. Az itteni megoldások egy része arra utal, hogy az internet hatására megépült, a virtuális és a valós világot összekötő hídon mi is elkezdtünk közlekedni“ – mondta Simó György. Szerinte ebben a folyamatban is zajlik egy verseny, amiben viszont nem állunk különösképpen jól. "És ebben leginkább az üzletfejlesztési kultúra és a nemzeti versenyképességi stratégia hiánya játszik központi szerepet" – tette hozzá Simó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga: A kormány el tudja fogadni a 10 százalékos minimálbér-emelést

Varga: A kormány el tudja fogadni a 10 százalékos minimálbér-emelést

Minél előbb, annál több – hogy a nyugdíjas évek az álmok megvalósításáról szóljanak

Minél előbb, annál több – hogy a nyugdíjas évek az álmok megvalósításáról szóljanak

Itt a Prezi újabb dobása, profi videós anyagokat lehet csinálni vele

Itt a Prezi újabb dobása, profi videós anyagokat lehet csinálni vele

Varga szerint a kormány nem tett le a nyugdíjkötvényről

Varga szerint a kormány nem tett le a nyugdíjkötvényről

17 ember sétáltatott egy óriási tűzokádó sárkányt Calais utcáin (videó)

17 ember sétáltatott egy óriási tűzokádó sárkányt Calais utcáin (videó)

Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat

Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat