szerző:
hvg.hu

Május végén technikai okokra hivatkozva bezárt az első magyarországi tesztáruház, a Sample Central, azóta a cég az irodájában is elérhetetlen. A regisztrált tagok dühösek, de néhányan még bíznak abban, hogy az üzlet újra kinyit, és nem veszítik el a pénzüket.

Ingyen termékeket ígért tesztelést vállaló, magukat pénzért regisztráló vásárlóknak a Gozsdu-udvarban november végén megnyitott üzlet, a Sample Central, amely  karbantartásra hivatkozva május 21-én bezárt. Eredetileg azt ígérték, hogy június 3-án nyitnak újra, de azóta is zárva vannak - írja az Index.

A cég honlapján annyit közölnek, hogy az áruház „technikai okok miatt zárva tart”, és hogy a technikai hiba miatt „e-mailt és hívásokat fogadni nem tudunk”. A vásárlók közül többen tudni vélik, hogy a bolt többet már nem is nyit ki, mások még bíznak abban, hogy az áruház valóban csak elhúzódó műszaki problémák miatt tart zárva, és nemsokára új termékekkel, megújult külsővel nyit majd ki.

A Távol-Keleten és Dél-Amerikában sikerrel működő tesztáruházak üzleti modelljét átvevő Sample Central ősszel nyitott meg Budapesten, először nemcsak Magyarországon, de egész Európában is. A rendszer lényege, hogy egy egyszeri 1490 forintos regisztrációs díj és egy 4990 forintos éves tagsági díj befizetése után bárki ingyen vásárolhat vagy használhat-tesztelhet bizonyos termékeket.

Vannak, akik mindössze egyszer vagy kétszer tudták igénybe venni a bolt szolgáltatásait, miután a Sample Central tavasszal váratlanul törölte az időpontfoglalásokat. Miután a vásárlók nem kaptak tájékoztatást arról, hogy az üzlet kinyit-e még, sokan elkezdték bombázni a tesztáruház Facebook- oldalát kérdésekkel, erre ők törölték az oldalt.

Az elvileg a Sample Central franchise-világhálózat részét képező áruházat – amely világhálózatra sok jel nem utal az interneten – a Sample World Zrt. üzemelteti, amely székhelye egy hódmezővásárhelyi külvárosi lakótelepen található. A céget négy magyar magánszemély alapította 2010 végén, idén január elejéig az egyik alapító, Kováts Lídia volt a többségi tulajdonos, akkor a cégben tavaly májusban beszállt 1959-es születésű Pieke Dénes szerezte meg a most nyolc magánszemély tulajdonában lévő társaság többségi részvénycsomagját.

Kováts korábban két cégnek volt ügyvezetője, ezek egyike a Suninwest Incorporation Magyarországi Kereskedelmi Képviselete volt, amely ellen még 2009-ben adóhivatali végrehajtás indult, később felfüggesztették, majd törölték az adószámát. A szerencsejátékkal foglalkozó szegedi Fortuna 97 Bt.-ben 2009 januárjáig beltag is volt, a társaság később közvetve a Seychelles-szigeteken bejegyzett cégek érdekeltségébe került.

Pieke Dénesnek sem a Sample World Zrt. az első vállalkozása. Az Opten Cégtárának adatai szerint tizenhárom cégben van vagy volt érdekeltsége, köztük 2007 decemberéig tulajdonosa, majd még 2009 januárjáig egyik ügyvezetője volt az üdülési jogokat értékesítő Holiday Club nevű cégnek, és érdekeltségei voltak a HC-csoport más vállalataiban.

A 2009-ben még egymilliárdosnál nagyobb árbevételű Holiday Club jelenleg egy ciprusi cég többségi – és egy svájci, zugi vállalkozás kisebbségi – tulajdonában van, és azt a GVH már többször bírságolta. Többek közt azért, mert az ingyenesnek mondott szállásutalványokkal csak akkor lehetett üdülni, ha a vendég a szállás lefoglalásakor regisztrációs díjat fizetett. Ez azonban csak akkor derült ki a meghívottaknak, amikor az előadáson megjelentek, vagy pedig az előadás végén, amikor a szállásutalványt átvették. Azt is kifogásolták, hogy a HC nem tudta bizonyítani azt az állítást, miszerint kezdetek óta piacvezető szerepet tölt be az üdülési jogok hazai piacán, illetve Európában dobogós helyet ért el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások szerzője focilabdával rugdosta a DK-sokat

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások szerzője focilabdával rugdosta a DK-sokat

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért