szerző:
hvg.hu

A világ legnagyobb olajkereskedője, a svájci Vitol kicselezte a nyugati államok által bevezetett iráni olajembargót. A cég a múlt hónapban 2 millió hordó fűtőolajat vett Irántól és eladta azt kínai kereskedőknek. A svájci cég először nem kívánta kommentálni az értesülést, majd szerdán beismerték, hogy kereskedtek egy nagyobb adag iráni fűtőolajjal.

A világ legnagyobb olajkereskedője, a svájci Vitol kicselezte a nyugati államok által bevezett olajembargót: 2 millió hordónyi fűtőolajat vett Irántól és azt továbbadta kínai kereskedőknek - írja a Financial Times. Svájcot nem köti semmi a nyugati államok által bevezetett Iránnal szembeni olajembargó betartására, mivel az alpesi állam nem csatlakozott az európai uniós és amerikai szankciókhoz.

A hírek szerint a Vitol a július 1-jei embargókezdet előtt abbahagyta az iráni olajjal történő kereskedést legnagyobb európai irodáiban, ám egyes kereskedői források szerint továbbra is zajlott a közel-keleti országból származó kőolaj adásvétele. Az információk szerint a svájciak kikapcsolták az érintett tankerhajó követési rendszerét, Malajziában átrakták az olajat az iráni hajóról a Vitol által üzemeltetettre, ezek után a tanker fizikai jellemzőit is megváltoztatták, hogy ne lehessen ráismerni, honnan is származó árut szállítanak. A fűtőolajat pedig eladták kínai kereskedőknek.

Tartályhajón vitte el az iráni olajat a Vitol
©

A cég korábban azt közölte, hogy üzleti döntései megfelelnek az Irán ellen hozott szankcióknak, ám azt nem közölte, hogy a szigorú uniós vagy a svájci megkötéseket követi-e. Szerdán ugyanakkor beismerték, hogy egy nagyobb adag iráni fűtőolajjal kereskedtek, ami - bár a svájci törvények értelmében legális - komolyan veszélybe sodorhatja a cég reputációját a nyugati államok kormányai előtt.

A Vitol korábban már rossz hírbe keverte magát az ENSZ iraki olajat élelmiszerért programjának keretein belül is, a svájci cég akkor is igyekezett kicselezni a legális kereteket. A mostani üzleteléssel normális esetben nem lehetne hatalmas pénzeket keresni, ám iparági értesülések szerint - mivel Irán nehezen tudja az embargó következtében eladni az olajat, hajlandó is fizetni ezért - most komolyabb összegeket akaszthatnak le azok a cégek, akik segítenek eladni a közel-keleti ország olaját.

A svájci céget egy brit üzetember, Ian Taylor vezeti már hosszú évek óta, aki David Cameron brit miniszterelnök választási kampányát is finanszírozta. A Vitol 2011-ben 297 millárd dollár árbevételt ért el (a magyar GDP majdnem háromszorosa) - ebből 24 milliárd származott a fűtőolajjal történő kereskedésből -, a cég 2800 munkavállalót foglalkoztat. Információt nem közöl éves profitjáról, mivel nem tőzsdén jegyzett cég, a vállalat 330 dolgozója a tulajdonos. Annyit azonban tudni lehet, a honlapjukon legalábbis az szerepel, hogy 46 éve, vagyis a cég megalapítása óta nyereséges a Vitol.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten