szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Indul Nyíregyháza nyugati elkerülő útjának építése, amelynek átfogó megvalósíthatósági tanulmánya, biztonsági hatásvizsgálata, valamint kisajátítási és kiviteli terve elkészítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kiírta a közbeszerzési eljárást.

A nyugati elkerülő út a Nyíregyháza-Polgár közötti 36-os számú főutat köti majd össze az M3-as autópályával, mellette alakítja ki a nyíregyházi önkormányzat a második ipari parkját, mivel az első már teljesen megtelt - mondta Kovács Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének Fidesz-KDNP-s polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón. 

Az újabb ipari beruházási terület létesítésére a helyhatóság már benyújtotta 600 millió forint értékű pályázatát az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz, a megvalósításhoz 50 százalékos arányú forrást kérve. A polgármester hangsúlyozta, hogy az elkerülő út menti leendő ipari park első beruházója már ismert, a dán Lego Csoport szándékozik ott megépíttetni új nyíregyházi gyárát az általa megvásárolt 100 hektáros területen.    

A Lego januárban jelentette be, hogy 125 millió eurós, mintegy 38 milliárd forintos költségből hozza létre 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexumát a szabolcsi megyeszékhelyen.  

Kovács Ferenc tájékoztatása szerint az új ipari parkot az M3-as sztrádával összekötő elkerülő út a kiírt közbeszerzési eljárás alapján hét kilométer hosszú lesz és kétszer egy közlekedési sávot alakítanak ki rajta. Eredményes közbeszerzési eljárást követően az út építése várhatóan 2014. elején kezdődik és a tervek szerint 2015 elején indulhat meg rajta a forgalom.    

A beruházás az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programja keretében valósul meg. Az útépítési költségeket az elkészülő kiviteli tervek tartalmazzák majd.     Nyíregyháza polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a várost elkerülő nyugati utat egészen a városhoz tartozó Nyírszőllősig, 15 kilométer hosszan szeretnék kiépíttetni.    

Az első, az új ipari parkot az M3-as autópályához kötő 7 kilométeres szakasz után a 38-as számú, a Nyíregyháza-Tokaj-Bodrogkeresztúr közötti főútig tervezik a második, majd Nyírszőllősig a harmadik útrészt. Kovács Ferenc hangsúlyozta: a nyugati elkerülő út építése 2025-ös határidővel szerepelt eddig az országos úthálózat-fejlesztési programban, ezt sikerült most előbbre hozni, ami - mint fogalmazott - "kiemelkedő jelentőséggel bír a további ipartelepítés, valamint a város közlekedésének javítása szempontjából"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt