szerző:
MTI

Indul Nyíregyháza nyugati elkerülő útjának építése, amelynek átfogó megvalósíthatósági tanulmánya, biztonsági hatásvizsgálata, valamint kisajátítási és kiviteli terve elkészítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kiírta a közbeszerzési eljárást.

A nyugati elkerülő út a Nyíregyháza-Polgár közötti 36-os számú főutat köti majd össze az M3-as autópályával, mellette alakítja ki a nyíregyházi önkormányzat a második ipari parkját, mivel az első már teljesen megtelt - mondta Kovács Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének Fidesz-KDNP-s polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón. 

Az újabb ipari beruházási terület létesítésére a helyhatóság már benyújtotta 600 millió forint értékű pályázatát az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz, a megvalósításhoz 50 százalékos arányú forrást kérve. A polgármester hangsúlyozta, hogy az elkerülő út menti leendő ipari park első beruházója már ismert, a dán Lego Csoport szándékozik ott megépíttetni új nyíregyházi gyárát az általa megvásárolt 100 hektáros területen.    

A Lego januárban jelentette be, hogy 125 millió eurós, mintegy 38 milliárd forintos költségből hozza létre 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexumát a szabolcsi megyeszékhelyen.  

Kovács Ferenc tájékoztatása szerint az új ipari parkot az M3-as sztrádával összekötő elkerülő út a kiírt közbeszerzési eljárás alapján hét kilométer hosszú lesz és kétszer egy közlekedési sávot alakítanak ki rajta. Eredményes közbeszerzési eljárást követően az út építése várhatóan 2014. elején kezdődik és a tervek szerint 2015 elején indulhat meg rajta a forgalom.    

A beruházás az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programja keretében valósul meg. Az útépítési költségeket az elkészülő kiviteli tervek tartalmazzák majd.     Nyíregyháza polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a várost elkerülő nyugati utat egészen a városhoz tartozó Nyírszőllősig, 15 kilométer hosszan szeretnék kiépíttetni.    

Az első, az új ipari parkot az M3-as autópályához kötő 7 kilométeres szakasz után a 38-as számú, a Nyíregyháza-Tokaj-Bodrogkeresztúr közötti főútig tervezik a második, majd Nyírszőllősig a harmadik útrészt. Kovács Ferenc hangsúlyozta: a nyugati elkerülő út építése 2025-ös határidővel szerepelt eddig az országos úthálózat-fejlesztési programban, ezt sikerült most előbbre hozni, ami - mint fogalmazott - "kiemelkedő jelentőséggel bír a további ipartelepítés, valamint a város közlekedésének javítása szempontjából"

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját