szerző:
hvg.hu

Kompromisszum született: elviselhető tehernövekedés a cafeteriában, az eredetileg tervezett 17 helyett 4 százalékponttal nő a béren kívüli juttatások terhelése jövő év elejétől, az Erzsébet utalvány keretösszege pedig emelkedik.

Végül „csak” négy százalékponttal emelkedik a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) mértéke jövő év elejétől – az eredeti tervekben még 17 százalékpontos tehernövekedés szerepelt. "A kifizető a béren kívüli juttatás adóalapként meghatározott összege után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet” – olvasható a hét elején elfogadott, és jelenleg a köztársasági elnök aláírására váró adócsomagból. A jelenlegi szabályozás szerint a cafeteria terén az egészségügyi hozzájárulás mértéke 10 százalék, ez emelkedik január 1-jétől 14 százalékra. Ezzel a módosítással a béren kívüli juttatások után fizetendő adóteher 30,94-ről 35,7 százalékra nő.

"Ez azonban még mindig a kisebbik rossz, legalábbis ha megnézzük az adócsomag eredeti, ősz közepén benyújtott változatát" – értékel Hegedüs Sándor, az RSM DTM blogjában a tanácsadó adóüzletág vezető partnere. Ebben ugyanis még 27 százalékos eho szerepelt a béren kívüli juttatások vonatkozásában, vagyis a jogalkotó ugyanakkora járulékteherrel illette volna a cafeteriát is, mint a „sima” bruttó béreket.

Az eredetileg tervezett tehernövekedés veszélybe sodorhatta volna a béren kívüli juttatások egész rendszerét, holott a kormány nagy figyelmet fordított annak átalakítására az utóbbi két évben. A 17 százalékpontos növekedés esetén azt pedig borítékolni lehetett volna, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a munkáltatók nem vállalták volna magukra a nagyobb terhelést. Ez után olyan híreket is lehetett hallani, hogy a cafeteria ehójának emelése úgy, ahogy van elmarad.

A bér és a cafeteria terhelésének alakulása (minden esetben 100 egység juttatásra vetítve)
  Béren kívüli juttatás jelenleg Korábbi tervezet szerinti cafeteria terhelés Béren kívüli juttatás 2013-tól Bérköltség 2013-ban, valamint 2,424 millió forint éves jövedelem alatt 2012-ben Bérköltség 2,424 millió forint éves jövedelem felett 2012-ben
Adóteher 30,94 51,17 35,7 96,18 110,04
Összes munkáltatói teher 130,94 151,17 135,7 196,18 210,04
Forrás: RSM DTM

Az még persze kérdéses, hogy a munkáltatók a 4 százalékpontos emelkedésből mekkora részt vállalnak magukra. Összességében azonban a cégek többségénél ez nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést, így akár a munkáltatóra, akár a munkavállalóra hárul a nagyobb eho, a cafeteria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd. Ráadásul 2013-tól az Erzsébet utalványt időkorlát nélkül lehet majd mind fogyasztásra kész étel vásárlására, mind melegétel-szolgáltatásra fordítani, és jövőre már havi 8 ezer forint értékben lesz adható.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Emlékszik még a gémkapocsra az Office-ból? Valami furcsát művelt vele a Microsoft, és senki sem érti

Emlékszik még a gémkapocsra az Office-ból? Valami furcsát művelt vele a Microsoft, és senki sem érti

Mészáros Lőrinc informatikai cége betör a dohányiparba

Mészáros Lőrinc informatikai cége betör a dohányiparba

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Újra utcán a belgrádiak

Újra utcán a belgrádiak