szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt magyar cég szerepel idén a Deloitte globális technológia, média és telekommunikáció (TMT) iparági csoportja által az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióra vonatkozóan összeállított Technology Fast 500 rangsorban. A legjobb magyar cég a 135. helyezett Capture Zrt. lett, az abszolút első helyet pedig a francia Criteo szerezte meg. A legjobban teljesítő cégek ötéves átlagos árbevétel-növekedési üteme 83 százalékkal nőtt, míg a helyezések 40 százalékát szoftvergyártó cégek szerezték meg.

A fejléc szövege
 A Deloitte által évente összeállított Technology Fast 500 rangsor immár tizenkettedik alkalommal veszi számba a leggyorsabban növekvő állami, illetve magánkézben lévő technológiai, média- és telekommunikációs cégeket, valamint élettudományokkal és tiszta technológiákkal foglalkozó vállalatokat az EMEA térség 24 országában a megelőző ötéves időszak alatt elért százalékos árbevétel-növekedés alapján. A megmérettetésre idén több mint 1100 cég jelentkezett. 

A Deloitte Technology Fast 500 EMEA listájára Magyarországról idén öt cég tudott felkerülni, ami rendkívül nagy teljesítménynek számít – mondta Verbó Zoltán a Fast 500 program magyarországi vezetője. Az erős versenyben a Capture Informatikai és Tanácsadó Zrt. a 135. helyen végzett, de az ötszázas listán Magyarországot képviseli még az iData Műszaki Informatikai Mérnöki Iroda Kft. (166. hely), a Kilgray Fordítástechnológiai Kft. (222.), a Kishonti Kft. (244.), és az E-bola Média Kft (259.) is.

Az ötszázas lista élén az online reklámiparban érdekelt francia Criteo végzett, öt év alatt lenyűgöző, több mint 200 000 százalékos növekedést elérve. Az idei a harmadik egymást követő év, amikor a francia cégek tarolnak, hiszen 90 francia vállalkozás tudott bekerülni a rangsorba. Az Egyesült Királyság végzett a második helyen 74 vállalkozással, a harmadik helyezett Svédországot pedig 55 cég képviseli a listában.

A francia cégek kiemelkedtek a mezőnyből, hiszen a tíz legjobb között három francia cég is szerepel; ebben a rangsorban Törökország végzett második helyen, két top 10-es helyezéssel.

Az idei évben az öt legjobban teljesítő cég ötéves átlagos árbevétel-növekedési üteme 53 474 százalék volt, míg az összes helyezett vállalkozást tekintve átlagosan 1549 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Ez számottevő növekedést jelent a 2011-es adatokhoz képest, akkor ugyanis az első öt helyezett átlagos növekedési üteme 20401 százalék volt, a teljes mezőnyé pedig 1287 százalék.

Immár zsinórban három éve Franciaország adja a legtöbb céget a rangsorban, ebben az összevetésben második helyen az Egyesült Királyság végzett. Őket a svédek, a norvégok és a hollandok követik.

Az első tíz helyezett 2012-ben
  Cég Ország

Árbevétel ötéves

növekedése (százalékban)

Iparág
 1. Criteo
www.criteo.com
francia 202 100 internet
 2. ZBD
www.zbdsolutions.com
brit 17 910 félvezető- és alkatrészgyártás,
elektronika
 3. Vola.ro Student Adventure SRL
http://www.vola.ro
román 17 323 internet
 4. Belsimpel.nl
www.belsimpel.nl
holland 16 155 telekommunikáció/hálózatépítés
 5. Elkotek
www.elkotek.com.tr
török 13 880 telekommunikáció/hálózatépítés
 6. Tektronik
www.tektronik.com.tr
török 11 368 szoftvergyártás
 7. Deezer
www.deezer.com
francia 10 455  internet
 8. Exoclick, S.L.
http://www.exoclick.com
spanyol 9571 internet
 9. Midsummer AB
www.midsummer.se
svéd  8109 zöld technológia
10. Sewan Communications
www.sewan.fr
francia 7833 telekommunikáció/hálózatépítés
Forrás: Deloitte

Az idei Fast 500 rangsor teljes mezőnyének 40 százaléka (198 vállalkozás) a szoftveripart képviseli, míg az iparágak közötti versenyben második helyen az internetes szektor áll. Őket követi a telekommunikáció és a hálózatépítés (17 százalék), a félvezető- és alkatrészgyártás, valamint az elektronikai ipar (8 százalék), a biotechnológia, a gyógyszergyártás és az orvosi eszközök gyártása (6 százalék), a zöld technológia (3 százalék), a média és a szórakoztatóipar (3 százalék), valamint a számítógép- és perifériagyártás (1 százalék). Az első tíz helyezett közül négy az internetes szektort erősíti, a telekommunikáció és a hálózatépítés iparágat pedig öttel több cég (szám szerint 85) képviseli a rangsorban idén, mint tavaly. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
11,3 millió forintos csúcs Suzuki Vitara tűnt fel a színen

11,3 millió forintos csúcs Suzuki Vitara tűnt fel a színen

Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Kiütötték otthon a Manchester City-t

Kiütötték otthon a Manchester City-t