szerző:
hvg.hu

Folyik a küzdelem a bajba került hazai húsipari cégek megmentéséért: a helyi húskombinátot működtető Kométa Zrt. miatt aggódó Kaposvárnak 3,5 milliárd forint támogatást biztosít a kormány, Pápa másfél milliárd forintra számíthat a központi költségvetésből, Gyula pedig 1,8 milliárdot kap - írta a sonline.hu Somogy megyei híroldal.

Az egyes önkormányzatok feladatainak támogatása jogcímén juthat pénzhez a somogyi megyeszékhely, Kaposvár is - írta a sonline.hu.

Szakértők szerint ennek fő célja részben a nehéz helyzetbe jutott húsipari cégek megsegítése, ezzel a munkahelyek megőrzése. A kaposvári húskombinátot működtető Kométa Zrt. esetében 900 család sorsa a tét - tette hozzá a beszámoló.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszerveztének (HDSZ) országos elnöke a portál szerint azt mondta, a kaposvári húskombinát esetében elsősorban likviditási gondok merültek fel, nehezen juthatott forgóeszköz-hitelhez korábban a vállalat.

"Nyilván az önkormányzat a 3,5 milliárd forintból valamilyen módon segíteni próbál az ismert húsipari vállalkozásnak" - mondta az elnök. "A város vélhetően nem ad hitelt, s nem is ajándékozhatja oda a pénzt, ezért azt tudom elképzelni, hogy az önkormányzat vagy valamelyik cége tulajdonosként száll be a Kométába, s így szerez tulajdonjogot a vállalatban" - tette hozzá.

A szakember szerint a meglévő részvények egy részének megvásárlásán kívül a másik lehetőség a tőkeemelés. Kapuvári bízik a gyors megoldásban, és abban, hogy javul a Kométa versenyképessége.

Miközben folynak az egyeztetések, Szita Károly polgármester előbb levélben, majd a héten telefonon kereste meg a kaposváriakat. Levelében többek között azt írta, „döntések, súlyos döntések előtt állunk. Talán soha ekkora kihívás előtt nem volt még a város az elmúlt két évtizedben, ezért fontosnak tartom, hogy Önöket is megnyerjem célunknak, tervünknek, hogy a város vegyen részt a Kométa-dolgozók munkahelyeinek megmentésében”.

A kaposvári húskombinát helyzetéről a cégnél egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. A városháza pénteken közleményben tudatta, hétfőn jelenti be a polgármester, hogy a város milyen lépéseket tesz a Kométa Zrt. megmentése érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csendes őszi idő vár ma

Csendes őszi idő vár ma

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

Kötvényekkel lép be az állam a nyugdíjpiacra

Ez nem egy átlagos hirdetés: 650 millióért eladó csapatban ez a 13 BMW

Ez nem egy átlagos hirdetés: 650 millióért eladó csapatban ez a 13 BMW

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland