szerző:
hvg.hu

Nagyon megy a hulladékkezeléssel foglalkozó amerikai Waste Management vállalat részvényárfolyama, tavaly november vége óta 15 százalékkal szaladt meg.

A világon naponta több millió tonna kommunális hulladék termelődik. Annak érdekében, hogy ne fulladjunk bele, egyes szolgáltatók a szemetet elviszik lakóhelyünkről, majd kezdetét veszi a hulladékfeldolgozás. Az amerikai Waste Management a kommunális hulladékok elszállításában, és megsemmisítésében érintett iparág egyik jelentős szereplője. A vállalatnak jelenleg 20 millió ügyfele van, ezzel Amerika legnagyobb hulladék gazdálkodó cége.

Bár meghökkentő lehet ebbe az iparágba fektetni, mégis érdemesmegfontolni, legalábbis a Waste Management példája alapján – írja a Napi Gazdaságban a Solar Capital szakértője. A Waste Management az Egyesült Államokban működik, elsősorban a lakossági hulladékot szállítja el, és dolgozza fel. Leányvállalatán, a Wheelabrator Technologies-on keresztül az elszállított kommunális hulladékból villamos energiát állít elő, ez jelenleg napi 690 megawattot tesz ki.

A képlet tehát pofon egyszerű: egyrészről az elszállításból szerez bevételt a vállalat, majd később a villamos energia értékesítéséből. Ennek köszönhetően a cég minden évben képes tartani az éves egy milliárd dolláros adózott eredményt, ami mellett folyamatosan fizet osztalékot a befektetők részére – a jelenlegi osztalékhozam 4 százalék felett van.

A vállalat részvényei november vége óta 15 százalékot emelkedtek, ami köszönhető annak is, hogy több nagy bank vételre ajánlotta a cég papírjait a fent felsorolt tényezőknek köszönhetően.

A jövőben még bőven tartogathat tartalékokat a Waste Management számára, több fejlett országban is rendezetlen ugyanis a hulladékfeldolgozás ügye, és várhatóan a vállalat törekedni fog arra, hogy hamarosan kiléphessen az Egyesült Államokon túli piacokra is. Ez pedig komoly potenciált jelenthet az esetében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!