szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt közbeszerzés összege 20 milliárd forint volt, ebből vitt el 12,5 milliárdot öt cég, amelyet ugyanakkor alapítottak, ugyanaz a székhelyük, és a tulajdonosi körük is nagyjából fedi egymást.

Ugyanazon a napon, ugyanakkora tőkével alapítottak öt céget, amelyek 12,5 milliárd forintot nyertek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hálózatfejlesztési közbeszerzésén. A cégeknek ráadásul ugyanaz a tulajdonosi köre - adta hírül az Index a Varánusz blog információi alapján.

A szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt közbeszerzés összege összesen 20 milliárd forint volt, ebből vitt el 12,5 milliárdot az öt cég.

A Micronet Kft.-t, a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft.-t, a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft-t, a PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft.-t és a Regio Optikai Hálózatfejlesztő Kft.-t egyaránt 2012. június 27-én alapították fél-fél milliós alaptőkével, a cégjegyzékszámaik igen közel vannak egymáshoz, és mind Budapesten, a Váci út 19-be vannak bejegyezve.

A tulajdonosi körben is jelentős átfedés mutatkozik: az első három cégben az EQNet Zrt. és a RubiCom Zrt. a tag, az utolsó kettőben az EQNet Zrt. és az Enternet 2001. Kft.

Az EQNet korábban veszteséges volt, de tavaly négy tőkeemeléssel 60 millió forintra emelték az alaptőkéjét. Az Enternet 2001. Kft. adóhatósági végrehajtás alatt áll, és ügyészségi eljárás is zajlik a céggel összefüggésben.

A vg.hu úgy tudja, a cégek bejegyzésének dátuma alig néhány héttel előzte meg a közbeszerzési pályázat meghosszabbított határidejét, azaz 2012. szeptember 15-ét. Az NFM azzal magyarázta a hosszabbítást (az eredeti határidő július 31-e volt), hogy a pályázók a nyári szabadságok miatt nem tudták időben befejezni a tervezési előkészületeket.

A két projektcégben is tulajdonrésszel bíró Enternet Invest Zrt. felügyelőbizottságában ül a KDNP-s Seszták Miklós. Seszták tagja az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának, elnöke a közbeszerzési albizottságnak és tagja az Informatikai albizottságnak, a Fogyasztóvédelmi bizottságnak, valamint az Elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak is. Seszták a hírre úgy reagált, hogy felügyelőbizottsági viszonyáról már 2012 júliusában lemondott, és az legkésőbb idén januárban megszűnt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?