szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen visszaesett tavaly a magyarországi cégfelvásárlások és összeolvadások (Mergers & Acquisitions – M&A) száma és értéke egyaránt. A telekommunikáció-média, valamint az it szektor volt a legvonzóbb a befektetők számára. Az összes tranzakciószámot tekintve Magyarország az ötödik helyen áll a régióban Törökországot, Lengyelországot, Csehországot és Romániát követve.

A felmérésben érintett közép- és délkelet-európai országokban (Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország) vállalati összeolvadások és felvásárlások piacán 1 108 ügylet lezárása került nyilvánosságra 2012-ben, ami 1,8 százalékos csökkenés az előző év adataihoz viszonyítva. Magyarországon 2012-ben 82 tranzakció lezárását hozták nyilvánosságra, ami a 2011-es számokkal összehasonlítva 26 százalékos visszaesést jelent – áll az Ernst & Young M&A Barométer 2012-es tanulmányában. A visszaesés éves szinten jelentős, ugyanakkor a 2011-es év második félévével összehasonlítva a tranzakciók száma szinten maradt.

„A hazai M&A piacon éves összehasonlításban érzékelhető csökkenés összhangban áll a nemzetközi trendekkel. A befektetők még kivárásra játszanak. A jelenlegi nemzetközi gazdasági kilátások, a sokszor kiszámíthatatlan jövő és a hazai változó szabályozási környezet mind elbizonytalanítja a piaci szereplőket” – mondja Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

Itthon a tranzakciók értékét az ügyletek csupán 32 százalékában hozták nyilvánosságra, melyek összege átlagosan 6,7 millió dollár volt. Ez alapján azt lehet megállapítani, hogy a magyarországi M&A piac becsült mérete közel harmadára csökkent 1,8 milliárd dollárról 0,5 milliárd dollárra. A tranzakciók méretének csökkenését az is jól jelzi, hogy 2012-ben nem hoztak nyilvánosságra 100 millió dollárt meghaladó, nagy értékű ügyletet.

A régióban darabszámot tekintve a feldolgozóipar (135 darab) volt a húzóágazat, míg átlagértékben a legnagyobb üzleteteket a pénzügyi szektorban kötötték meg. Azonban minden országának megvan a maga karaktere. Magyarországon a befektetők számára legvonzóbbnak a telekommunikáció-média és az it szektor bizonyult 15 és 11 ügylettel. „A piaci növekedés lassulása miatt ezekben a szektorokban a méretgazdaságosság a további fejlődés kulcsa, ez mozgatja a tranzakciós piacot. Fontos befektetői szempont az it szektor esetében, hogy az itt működő vállalatok tevékenysége a többi üzletághoz képest globális, a szolgáltatás bárhova áthelyezhető, illetve könnyen nyújtható határokon túl” – magyarázza Dezse Margaret.

Továbbra is a belföldi ügyletek uralták az eddigi trendeknek megfelelően mind a hazai, mind a regionális piacot. Itthon összesen három külföldre irányuló tranzakcióról számolnak be a nyilvánosan elérhető források. A MOL felvásárolta a Bohemia Reality és a Pap Oil vállalatokat Csehországban, valamint 49 százalékos részesedéshez jutott a kazahsztáni Karpovskiy Severniy-nél. Az Olajterv is szintén Csehországban volt aktív a villamosenergia-szektorban működő I&C Energo megvásárlásával. A Magyarországra irányuló felvásárlások elsősorban angol és francia befektetőktől származtak (4-4 tranzakció), míg az Egyesült Államok és Csehország 2012-ben 3-3 ügylettel képviseltette magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá