szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Praktiker német barkácsáruházlánc kivonul Törökországból, és fizetésképtelenné nyilvánítja ottani leányvállalatát, amely kilenc áruházzal rendelkezik. A veszteséget halmozó Törökország leválasztása a láncról lehetőséget teremt más "Praktiker-országok", például Magyarország számára - mondták a magyar leányvállalatnál.

A Praktiker nem engedheti meg magának, hogy egy leányvállalat tartósan veszteséget termeljen - közölték hétfőn a hamburgi cég központjában. Az összes többi országban a Praktiker kielégítő módon fogja tudni javítani hatékonyságát - tették hozzá.

A közleményből kiderül, hogy a törökországi leányvállalatot nem sikerült egyetlen befektető számára sem értékesíteni. A csődeljárás során az egyes áruházakat árukészletükkel egyben vagy darabonként akarják értékesíteni.

Karl-Heinz Keth, a cég ügyvezető igazgatója január elején azt mondta, Magyarországon nincs napirenden az áruházak bezárása. A Praktiker továbbra is pontosan fizeti beszállítóit, személyzeti állományát a korábbi szinten tudja tartani, sőt folyamatosan átépíti áruházait.

A Praktiker Magyarország hétfőn is azt közölte, hogy a Praktiker AG részéről nincs napirenden olyan döntés, amely a társaság 21 magyarországi üzletegységének sorsát negatívan befolyásolná. Ahogy a Praktiker AG németországi illetékesei is nyilatkozták, Törökország egészen különleges esetet jelent a nemzetközi portfólióban.

Mint írják, minden más országban - így Magyarországon is - a struktúrák és a folyamatok átalakításával, valamint a költségek további csökkentésével kielégítően lehet javítani a gazdaságosságot. A veszteséget halmozó Törökország leválasztása a láncról lehetőséget teremt más "Praktiker-országok", például  Magyarország számára.   

Magyarországon az 1998 óta folyamatosan terjeszkedő társaság 30,06 milliárd forintos nettó forgalmat ért el a hazai piacon a 2011-es üzleti évben. A foglalkoztatottak száma eléri az 1300 főt.

A Praktiker az európai barkácsáruház-piac vezető vállalatai közé tartozik. Az első üzletet 1978-ban, Luxemburgban nyitották. Jelenleg kilenc országban van jelen, összesen 441 egységgel. A konszern által foglalkoztatottak száma meghaladja a 20 ezer főt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!