szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országban elsőként minősített beszállítói adatbázist hoz létre a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) saját fejlesztésben - jelentette be Kokas Tamás, a hivatal befektetésösztönzési főosztályvezető-helyettese csütörtökön.

Hétfőtől kezdik feltölteni az ingyenes adatbázist, amelybe a beszállítói múlttal már rendelkező kis- és középvállalkozások kínálatai, kapacitásai, illetve nagyvállalatok igényei kerülnek be. Kokas Tamás elmondta, hogy a beszállítók adatait minősítik a jogosultak által látható adatbázisba kerülés előtt, és azoknak, akik nem jutnak túl ezen a fázison, felajánlják a hivatal segítségét a beszállítóvá válás fejlesztéséhez.

A főosztályvezető-helyettes szerint az adatbázis virtuális piactérként működik majd a beszállítások fejlesztésére. Az indulásnál a járműipari és elektronikai cégek adatai kerülnek be, a cégek maguk töltik fel információjukat, egyéb piaci kínálatukat, később más ágazatokra is kidolgozzák ezt a lehetőséget - tette hozzá.

Az adatbázis elsődleges célja az integrátorok és a magyar vállalkozások közötti kapcsolatfelvétel, kommunikáció, üzleti kapcsolat erősítése, a kkv-k közötti együttműködés elősegítése. Adataik szerint Magyarországon több mint 500 járműiparban érdekelt vállalkozás működik, és rájuk szeretnék a Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében lévő nagyvállalatok figyelmét irányítani - tette hozzá.

Kokas Tamás szerint nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek, ezért az adatbázisba kerülő információk megbízhatók, naprakészek lesznek. A HITA várja a magyar munkavállalókat foglalkoztató cégek jelentkezését az adatbázisba, hogy a hivatal elősegítse a beszállítóvá válás folyamatát, illetve a már beszállító cégek üzleti kapcsolatainak erősítését - közölte főosztályvezető helyettes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!