szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dunaferrnél szerdán kezdődött határozatlan idejű munkabeszüntetés kisebb atrocitásokat követően fegyelmezetten folyik, és már a kokszolóban is csatlakoztak ahhoz a munkavállalók - mondta csütörtökön Mucsi Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke.

A Dunaferr-gyár egész területén rend van, kisebb atrocitások voltak, de "azokat gyorsan rövidre zárták". Több helyen a vezető beosztású munkavállalók felelősségre vonták beosztottjaikat a sztrájkot hirdető kék szalag kitűzése miatt - mondta Mucsi Zoltán, hozzátéve: jelenleg a meleg- és hideghengermű áll, valamint a kiszállítás egy részén folyamatos a sztrájk. A kokszolóban dolgozók is csatlakoztak, de az alkalmazott technológia miatt ők csak mindennap 13 és 15 óra között szüntetik be a munkát.

A határozatlan idejű általános sztrájkot kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

A szakszervezetek a rendőrségen bejelentették jövő hétfőre tervezett megmozdulásukat, amellyel az ukrán alapanyag vasúton történő beszállítását kívánják megakadályozni. Ezen kívül jövő szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé is demonstrációt szerveznek, amelyen előreláthatólag 400-500 ember vesz majd részt.

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje keddi állásfoglalásában azt írta, hogy a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, ami miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét.

Evgeny Tankhilevich cégvezető véleménye szerint a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről, és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint azokat csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni. Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettségvállalással.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése nem ért egyet azzal, hogy a munkavállalók a jelenlegi gazdasági helyzetben a sztrájk révén gyakorolnak nyomást a tulajdonosokra, de tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, és nem kívánja korlátozni - állt a közleményben. A cég vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban még 5,2 százalékos béremelést követelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

Felcsúttól a brit királyi elit akadémiáig – Orbán Viktor fiának példátlan karrierje

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók