szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem reagált érdemben a munkaadó a dolgozók béremelési javaslatára, ezért a Hankook rácalmási gumigyárában sztrájkbizottság alakult. A Hankook Tire meglepetéssel értesült a bejelentésről.

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország rácalmási gumigyárában, mert a szakszervezet szerint a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja béremelési javaslatukat – tájékoztatta a vegyipari szakszervezet (VDSZ) csütörtökön az MTI-t. A cégvezetés meglepődött a bejelentésen, közlésük szerint az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

A érdekvédők közleménye szerint jövő keddig várnak, és ha akkor sem lesz változás a kiemelkedően sikeres, 30 milliárdnál is nagyobb nyereségre készülő cégnél, a bizottság a dolgozók igényei szerint leállítja a termelést. Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi években viszonylag megfelelő egyeztetések folytak.

Az érdekvédelem vezetői megelégelték a munkaadók felháborító magatartását, ezért a dolgozók nyomására sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy szükség estén munkabeszüntetéssel kényszerítsék eredményes tárgyalásra a cégvezetést - közölte Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője. Hozzátette: azt sem tudni, van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek, pedig már többször tárgyalóasztalhoz ültek.

Szerinte a szakszervezet nem kért lehetetlent a kormánnyal korábban stratégiai szerződést kötött gyár vezetésétől. Az érdekvédők a 220 ezer forint alatt kereső dolgozóknak infláció plusz 6 százalékos emelést javasolnak januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérekre infláció plusz 3 százalékos visszamenőleges korrekciót kérnek.

©

A szakszervezet – a tavalyi évhez hasonlóan – sikeres időarányos eredmény esetén, nyereségalapú bónuszt is javasol két részletben, júniusi és novemberi kifizetéssel. A cafeteria keret emelése mellett kérik, hogy a dolgozók Erzsébet-utalványt is kapjanak.

A VDSZ elnöke szerint nem ez az első eset, hogy konfliktus van a cégvezetés és a munkavállalók között, a koreai tulajdonú vállalatnál nehezen alkalmazkodnak az európai normákhoz. Ez egyebek mellett a szakszervezetekkel való, enyhén szólva is barátságtalan kapcsolatban is érezhető – mondta.

Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország kommunikációs menedzsere az MTI érdeklődésére közölte: a Hankook Tire meglepetéssel értesült a VDSZ bejelentéséről, az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak a szakszervezettel. Mivel a vállalat vezetősége nem kapott hivatalos tájékoztatást a sztrájkbizottság megalakulásáról, egyelőre nem tudják kommentálni a bejelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!