szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magasabb közterhek, bővülő juttatási lehetőségek. Hogyan reagálnak a munkáltatók? A béren kívüli juttatások egészségügyi hozzájárulásának 10-ről 14 százalékra növekedésével sokan a cafeteria hasonló mértékű csökkenésével számoltak, amit csak erősíthet, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások gyakran a juttatások visszafogásával spórolnak a túléléshez.

A közteher-növekedésnél kisebb mértékben csökkent a kiadott juttatások nettó értéke 2012-ről 2013-ra – derül ki a cafeteriatrend.hu felméréséből. Tavaly ilyenkor a válaszadók 7,8 százaléka szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét, a felmérés szerint idén mindössze 4,3 százalék fordult ehhez a drasztikus lépéshez. Emellett 1,7 százalék éppen 2013. elején kezdte el használni a kedvező adózású elemeket a juttatási rendszerében. Persze a növekvő terhek miatt az összkép 2013-ra visszaesést mutat. A válaszadók 31 százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét. Ez az érték egy éve 52,6 százalék volt.

Míg 2012 elején a munkáltatók 9,1 százaléka számolt be növekedésről, addig az idén jelentősen többen (16,4 százalék) szolgáltak ilyen hírrel. Átlagolva a változások mértékét: idén nettó 2,2 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2012-ben. Ez az érték kisebb, mintha a cégek a teljes eho-teher-növekedést a munkavállalókra terhelték volna. Fata László cafeteria-szakértő szerint ez az elvárásokhoz és a munkáltatókra nehezedő terhekhez képest kedvező. Míg 2012-ben a mért csökkenés néhány százalékkal nagyobb volt a kedvező adózású juttatásokra rakódó plusz köztehernél, addig idén pont fordított a helyzet. Így várhatóan az államháztartás innen származó bevételei is növekedni fog 2013-ban.

Elterjedt munkáltatói gyakorlat, hogy a dolgozók felé kommunikált keretösszegből kell minden érintettnek kigazdálkodnia a juttatásokat terhelő közterheket. Így ha valaki 10 ezer forint értékben szeretné tölteni például a SZÉP-kártyáját – kedvező adózás mellett – 13 570 forint fogy a cafeteria keretéből. Ezt a gyakorlatot alkalmazza a munkáltatók 35,9 százaléka  2013-ban. A válaszadó munkáltatók 47,4 százaléka azonban külön munkáltatói keretből fizeti ki a béren kívüli juttatások adó- és eho-terheit. A többiek (7-8 százalék) vagy csak az eho-t vagy csak a személyi jövedelemadót hárítják a dolgozókra, míg 9,3 százalék egyéb elosztást alkalmaz.

2013-ra is többféle kedvező adózású juttatással támogathatja a munkáltató a dolgozók étkezését. Sokan ki is használják ezt. A válaszadók 64,6 százaléka többfajta juttatást is elérhetővé tesz erre a célra. A legtöbben a „hideg” étkezésre is költhető Erzsébet-utalványt kínálják, 76,9 százalék szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 54,5 százaléka biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi-pihenőkártya vendéglátás alszámlájának használatára és 9,58 százalék kihasználja a munkahelyi étkeztetés lehetőségét is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!