szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább keresi az Invitel a kis- és középméretű vállalkozások közt azokat, melyek az innováció, a hatékonyság, a kreativitás és a maximalizmus bűvkörében a legjobb eredményre voltak képesek. Gerlei Gyöngyvér, az Invitel vállalati üzletágának megbízott értékesítési vezérigazgató-helyettese, a zsűri elnöke elárulta: a nevezési határidő is a legifjabbak kérésére módosult március 10-re.

hvg.hu: Más lesz-e az idén az InnoMax, mint az elmúlt években volt?

Gerlei Gyöngyvér: Az előző évekhez hasonló evolúciós fejlődést várunk. Az első InnoMaxra még alig néhányan jelentkeztek, tavaly már közel 100 pályázatot értékeltünk, és érdemes volt külön applikáció-fejlesztői különdíjat is kiírnunk. Ez utóbbi, az InnoApps népszerűsége az oka annak is, hogy a jelentkezési határidőt március 10-ig kitoltuk, mert sokan jelezték, hogy az egyetemi, főiskolai vizsgaidőszak közelsége egyébként megnehezíti az anyagaik elkészítését.

Annyiban azonban nincs változás a korábbiakhoz képest, hogy az InnoMax továbbra is főként a kis-, és középvállalkozások számára létrehozott díj. Akkor is, ha a nagy érdeklődésnek engedve, a pályázatot megnyitottuk a 250 főnél nagyobb létszámú cégek számára is.

Gerlei Gyöngyvér, a zsűri elnöke
©

hvg.hu: A jelentkezői létszám növekedése mennyiben a lehetőségnek és mennyire a kényszernek szól? Úgy értve, hogy az egyrészről üdvözítendő, hogy többen pályáznak, de másrészt az nem nagyon látszik, hogy a kkv szektor számára sok hasonló lehetőséget biztosítanának Magyarországon.

G. Gy.: Mi azt gondoljuk, hogy az komoly vállalás egy nagy cég részéről, hogy kezdeményez, vagy akár csak támogat egy-egy ilyen kezdeményezést. A mindennapokban nem tartjuk eléggé szem előtt, hogy a kkv szektor a gazdaság legérzékenyebb, ugyanakkor igen fontos része. Mi kategóriánként díjazzuk a nyerteseket, ami számukra azzal is jár, hogy a szakmai nyilvánosság előtt megmutathatják, ők milyen fejlesztéseket tudtak realizálni, és hogy az ő kkv-centrikus világukban, az üzletükben mindez mit eredményezett. Ezek nagyon fontos pillanatok nekik is, számunkra is.

hvg.hu: Az Invitel mit profitál ebből?

G. Gy.: Az InnoMax nyeresége számunkra az, hogy a pályázók – amelyek a legkülönfélébb iparágakban tevékenykednek – egy problémára, kérdésre saját választ találtak. Nagyon sok esetben azonban azt tapasztaljuk, hogy bár ezt talán korábban nem is láttuk, a bemutatott újítás nálunk is egy új szolgáltatássá nőhet. A pályázatok nagy hozadéka számunkra, hogy az adott szektort és a problémáikat, az arra adott megoldásokat más szempontból is láthatjuk, mint korábban. Nem szégyelljük kimondani, mi is nagyon sokat tanulunk a pályázóktól, elsősorban  gondolkodásban, szemléletben

hvg.hu: A napokban megjelent egy hír, amely szerint az utóbbi évtizedben a magyar kkv szektorba ölt állami támogatások képtelenek voltak a szektort megerősíteni. Mit gondol a szektorról?

G. Gy.: Én azt látom, hogy nálunk egyre több pályázó jelentkezik. És azt tapasztalom, hogy a kkv szektort hiba volna fejlődésképtelennek minősíteni; a prezi.com például 100 millió dollárt ér. Azt mindenki tudja, hogy a hazai cégek nehéz helyzetben vannak. De éppen ezért még talán soha nem volt annyira fontos az innováció, mint ma. Az, hogy minél több tanulható vagy alkalmazható ötletet, fejlesztést tegyünk széles körben ismertté. 

hvg.hu: Ezek alapján milyen az ideális pályázó, pályázat az idén?

G. Gy.: Az elvárások az idén sem változtak, de valószínűleg több lesz a felhőalapú szolgáltatásokhoz kötődő innováció, mint korábban. A világ és az Invitel is a rugalmas, testre szabható, beruházás nélkül megvalósítható, előfizethető informatikai szolgáltatások irányába halad. A kkv-k számára ez nagy könnyebbség lehet, mert nem kell beruházni, fejleszteni, hanem azt szolgáltatás alapon meg lehet vásárolni az informatikai szolgáltatójuktól – ezt segíti az InnoMax is. De azt nem tudom megmondani, hogy milyen az idei nyerő pályázó vagy pályázat.

Tavaly nyert az HBO és egy taxitársaság is, de kertészeti vállalkozásoktól és egészségügyi intézetektől is kaptunk nagyon jó ötleteket. Ezt a sokszínűséget kívánjuk magunknak az idén is. Amit értékelünk: az újszerűség és a megvalósíthatóság elegye. Azt valljuk, hogy a legnagyobb ötlet is csak akkor ér valamit, hogyha megvalósítható és implementálható a mindennapi működésbe. Ennek hangsúlyozása érdekében a zsűriben nagyobb szerepet kaptak az aktív kkv szektor szereplői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3 forintot fizet ki minden zenelejátszás után az Apple, a Spotify a felét (se)

3 forintot fizet ki minden zenelejátszás után az Apple, a Spotify a felét (se)

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját