szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kockázatos fehéroroszországi beruházást készül finanszírozni az állami Eximbank – írja a Figyelő, amely szerint egy győri cégcsoport nyerte el a minszki stadion felújításának 42 milliárd forintos üzletét.

A globálisan is sikeres ponyva- és sátorgyártó, hét cégből álló győri Graboplan-csoport nyerte a Dinamo Minszk stadionjának 144,8 millió eurós felújítására kiírt pályázatot, amelyet még 2010-ben hirdetett meg a minszki önkormányzat – írja a Figyelő, amely megjegyzi, bár az üzletről rendszeresen írnak a fehérorosz lapok, a magyar sajtóban egyáltalán nem kommunikálták a projektet.

A 42 milliárd forint értékű szerződés szerint a Graboplan 15 százalékot előlegként kap meg, a többi 85 százalékot azonban maga a cégcsoport hitelezné a vevőnek.

A lap szerint a Graboplan az állami Eximbankhoz és a Mehibhez (Magyar Exporthitel Biztosító) fordult hitelért, 2012-ben pedig az Eximbank támogatta volna a projektet, a Mehib azonban nem. Azóta a két szervezet integrálódott és az Eximbank a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá került.

Bár még nem tudni, hogy a minszki stadionépítés kap-e eximbankos forrást, a Figyelő megjegyzi, elképzelhető, hogy a keleti nyitás miatt, valamint piacszerzési céllal támogatni fogják a projektet. Az ilyen finanszírozásnál ha valamilyen okból a projekt meghiúsul, akkor a nem teljesült részt nem finanszírozza az Eximbank, a teljesült részt pedig a megrendelőnek kell kifizetnie. Mindemellett egy fehéroroszországi beruházáshoz hitelezni komoly kockázatot jelenthet egy magyar állami intézménynek.

Szerződése szerint a 40 ezres stadion felújításával 2014 áprilisára kellene késznek lennie a Graboplannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelje az e-mailjeit, önnek is küldhet egy fontos levelet a Google

Figyelje az e-mailjeit, önnek is küldhet egy fontos levelet a Google

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Két éve megnyerte a lottófőnyereményt, mára hajléktalan lett a milliomosból

Két éve megnyerte a lottófőnyereményt, mára hajléktalan lett a milliomosból