Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?

A Facebook, a Twitter, a Soundcloud csak három azok közül a cégek közül, ahol pár hónapot tölthet el a szerencsés pályázó, aki elnyeri a Bridge Budapest startup egyesület által meghirdetett ösztöndíjat.

Az első magyar startup nonprofit egyesület, a Bridge Budapest olyan magyar sikervállalkozások, mint a LogMeIn, a Prezi és a Ustream összefogásával létrejött szervezet célja a startup attitűd formálása, széles körű terjesztése.

„A szóban forgó vállalatok története egyértelmű bizonyíték arra, hogy kitartó munkával és némi szerencsével a nulláról építkezve is lehetséges világsikert elérni Magyarországról indulva. Szeretnénk, ha nem lenne általános a körülményekre, a lehetőségek beszűkülésére való hivatkozás" – mondta Pistyur Veronika a Bridge Budapest vezetője a hvg.hu-nak.

Transzparencia, nyitottság, kíváncsiság, elfogadás, a minőség iránti elköteleződés csak néhány azok közül az értékek közül, amelyek a startup világot, attitűdöt jelentik. A szervezet olyan munkakultúra megteremtésért küzd, ahol az alkalmazottak számára nem csak lehetséges a dolgok alakulásába való beleszólás, de elvárás is. „Bárkinek az ötlete előreviheti a folyamatokat a sikerhez vezető úton” – vallja a szervezet vezetője.

Gyakornoki ösztöndíj a Facebookhoz

Első körben az egyesület egy ösztöndíjat hirdet meg egyetemi hallgatóknak, fiataloknak. A pályázók közül a 8-10 kiválasztott olyan cégeknél szerezhet külföldi munkatapasztalatot, mint a Facebook, a Twitter vagy a SoundCloud. Az 1-3 hónapos San Francisco-i, berlini vagy bostoni gyakorlat ideje alatt a résztvevőknek arra kell választ találniuk, hogy miként ért el ekkora sikert adott cég a nulláról. Kutatásuk eredményét egy tíz perces videóban kell prezentálniuk, amit a Bridge Budapesttől kapott okostelefonnal készíthetnek el. A videókat később a szervezet honlapján is közzé teszik, így megosztva a vállalkozás sikerének receptjét minden érdeklődővel.

Az ösztöndíjra egy kisvideóval lehet jelentkezni április 10. és május 6. között, amiben két percben kell nyilatkoznia a pályázónak, mit jelent számára az internet vagy hogy miként értelmezi a mindennapi hős kifejezést. Ezenkívül egy angol nyelvű bemutatkozó anyagot is készíteni kell powerpoint, soundcloud vagy prezi segítségével. Utóbbit ajánljuk. A pályázatra a számítógépes tudományok, marketing, sales vagy design területén érdekelt fiatalok jelentkezését várják. A jelentkezési lapon azt is lehet jelezni, hogy melyik vállalatnál töltenénk el szívesebben a júliustól kezdődő gyakorlat idejét.      

A Bridge Budapest célja az inspirálás, a terjesztés ezért nem tervezik, hogy a későbbiekben akár inkubátorként vagy accelerátorként működjenek. „Meg akarjuk mutatni, hogy bárki képes arra, hogy létrehozza a sajátját. Szeretnénk, ha minél többen úgy éreznék, hogy az álmok megvalósíthatók, az álmokból lehet üzletet csinálni, és ezen egyre kevesebben hökkennének meg, egyre kevesebben éreznék úgy, hogy ez naiv vagy idealista elképzelés” – mondja Pistyur.

Nem szükséges elmenni Magyarországról a sikerért

Az ösztöndíj kétirányú, a LogMein, a Prezi és a Ustream a budapesti bázisaikon fogad külföldi tehetségeket is, ami bizonyítja, hogy ma már nem szükséges elmenni Magyarországról ahhoz, hogy világszínvonalú vállalkozásokat, üzleti kultúrát találjunk. A magyar ösztöndíjasok számára inkább lökést és inspirációt szeretnének adni a Szilícium-völgybe, Bostonba való utazással. A pályázók kiválasztása során más-más feladatokat kapnak a fejlesztői pozícióra, a design vagy a marketing területre jelentkező fiatalok. A szervezők arra kíváncsiak, hogy a jelentkezők mit gondolnak a világról, hogyan látják a lehetőségeket, mennyire kíváncsiak, befogadóak és ambiciózusak, hogyan oldanak meg kihívásokat. 

Kutatásokat is végeznek a szervezetnél, most készül az első reprezentatív felmérés arról, hogy a 20-35 éves fiatalok hogy viszonyulnak a vállalkozói léthez, ismerik-e a globális sikertörténeteket. „Ezek nélkül a gyakran tapintható kishitűség nehezen változik. Az alkotáshoz, a változtatáshoz pedig önbizalomra van szükség, nem a félelmek, szorongások kell, hogy motiválják a választásainkat.” – véli a szakértő.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!