szerző:
Szabó Balázs
Tetszett a cikk?

Napjainkban az induló innovatív vállalkozások (startupok) nagy népszerűségnek örvendenek, de meghatározásuk gyakran nem tisztázott, még szakmai körökben sincs egységes álláspont a definícióra. Lehet átfedés, ugyanakkor a megfeleltetés nem egyértelmű. Vállalkozásokkal, vállalkozásfinanszírozással foglalkozó cikksorozatunk első részében arra adunk választ, hogyan is viszonyul egymáshoz a kkv és a startup vállalkozás fogalma.

A szerző
Szabó Balázs az innovatív induló vállalkozásokat segíti nemzetközi tőkebevonással és stratégiai tanácsokkal. Az első Hungarian Innovation Day főszervezője, amely mögé olyan jelentős szervezetek sorakoztak fel támogatóként, mint a Brit Kockázati és Magántőke Egyesület, valamint az EBRD. A „Jövő vezetője" elismerésben részesült Hágában a World Foresight Forumon, Olaszországban az Ambrosetti Forumon, Szentpéterváron a St. Petersburg International Economic Forumon, valamint Moszkvában az Open Innovations Forumon. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) oktatási bizottságának tagja. A www.cee-startups.comstartupokkal és befektetésekkel foglalkozó blog szerzője.

Az elmúlt évek gazdasági visszaesésének nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma 2011 végén rekordszintre emelkedett (650 063 társaságot tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban).  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez a szám némileg konszolidálódott, 600 759 regisztrált vállalkozást tartottak nyilván 2012 decemberében Magyarországon.

A kis és középvállalkozások a munkahelyteremtő tevékenységük révén a gazdaság motorjai. Kkv-nak nevezzük a 250 fő alatti foglalkoztatotti létszámú vállalkozások, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak a fogalomhasználat megfelelő forintösszeg.

A kkv-k számos kihívással találkoznak. A gyenge alkupozíció, az alacsony tőkeellátottság, likviditási és finanszírozási nehézségek, alacsony kockázattűrő képesség, növekvő adóterhek mind mind a vezetők életét nehezítik. Rugalmasságuk, adaptivitásuk révén azonban jóval dinamikusabban tudnak a piac igényeire, visszajelzéseire reagálni, mint a nagyvállalatok. Nemzetgazdasági szinten pedig munkahelyeket teremtenek.

Napjainkban az induló innovatív vállalkozások (startupok) nagy népszerűségnek örvendenek, de meghatározásuk gyakran nem tisztázott, még szakmai körökben sincs egységes álláspont a definícióra. A meghatározásokból a legfontosabb elemeket kiemelve így összegezhetjük: a startup vállalkozások kategóriája magas növekedési potenciállal rendelkező, globálisan skálázható (nemzetközi piacokon is létjogosultsággal bíró) gyorsan növekedni kívánó vállalkozásokat tömörít, amelyek folyamatosan keresik a működő üzleti modellt.

A meghatározásban minden szónak kiemelt jelentősége van. A magas növekedési potenciál és skálázhatóság elengedhetetlen jellemzője egy startupnak, hiszen legtöbb olyan piaci réseket céloz meg, amelyekre csak nemzetközi törekvésekkel érdemes vállalkozást létrehozni.  Kiváló példája ennek a törekvésnek az Omixon Biocomputing, ami egy speciális orvosdiagnosztikai eszközre fejleszt bioinformatikai megoldást. Ez az eszköz a következő generációs DNS szekvenátor, amelyből jelenleg csak 5-10 darab van Magyarországon, globálisan viszont sok ezer szekvenálót használnak és a piac dinamikusan fejlődik.

A gyors növekedés a globális versenyben maradáshoz elengedhetetlen, hiszen a vállalkozások nagy része ugyan rendelkezik szabadalommal, de ezt viszonylag könnyen ki lehet játszani kisebb módosításokkal, így a piacra lépés sebessége sokszor döntő jelentőségű. A nemzetközi piacra lépésben egy magyar cég, a Neostratus példája követendő lehet, akik nemrégiben jutottak egy mérföldkőhöz közel-keleti és afrikai terjeszkedéseik során.

A működő üzleti modell megtalálása hosszú folyamat, amely gyakori újratervezést és gyökeres változtatást igényel az alap üzleti koncepciót illetően (ezt nevezik iterálásnak, valamint pivotnak a lean startup terminológia szerint). A vállalkozók esetében itt az alkalmazkodóképesség a kulcs, valamint az, hogy sikerül-e időben megérteni a leendő ügyfelek visszajelzéseit és aszerint dinamikusan változtatni a termékfejlesztés irányát.

Összegezve azt mondhatjuk minden startup kezdetben mikro vállalkozás, majd a növekedés eredményeképpen a kkv kategóriába sorolható, de nem minden kkv startup. Ennek a megkülönböztetésnek finanszírozási oldalról kiemelt jelentősége van, erről szól majd cikksorozatunk következő része.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!