szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport vasúti átrakót, iparvágányt és innovációs központot épít a légikikötőben. A 2,7 milliárd forintos beruházás alapkövét csütörtökön helyezte el Kósa Lajos polgármester, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke és Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója.

A beruházáshoz 1,34 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a cég az Észak-alföldi Operatív Programban.

Kósa Lajos a város iparának kiszolgálása szempontjából rendkívül jelentősnek nevezte a repülőtér vasúti összeköttetésének megoldását, amellyel "sok olyan piac nyílik ki, amit eddig nem tudtak elérni". Ezzel a beruházással csaknem teljessé válik a debreceni repülőtér logisztikai fejlesztése - mondta a polgármester azzal kapcsolatban, hogy az autópálya-kapcsolat megteremtésével válik teljessé ez a folyamat.

Győri Gyula, a közlekedési hatóság elnöke szerint felgyorsítja a hasonló beruházásokat, ha már a tervezés folyamatába bekapcsolódik a hatóság. Példaként ehhez az Audi repülőtér-beruházást említette, amelynél több hónapot spóroltak meg azzal, hogy a közlekedési hatóság bekapcsolódott a fejlesztés előkészítésébe.

Vernes András, a debreceni repülőtéri vasúti beruházásban résztvevő Rail Cargo Hungaria Zrt. kereskedelmi igazgatója azt mondta: Debrecen évente 220 ezer tonna vasúti áruforgalmat bonyolít le. A Xangával közös beruházás évente 50 ezer tonna plusz áruforgalmat generálhat Debrecen térségében – tette hozzá.

Csukás Endre, a Xanga csoport igazgatója arról tájékoztatott, hogy cégcsoportjuk 2011 és 2014 között összesen 50 ezer négyzetméter alapterületű fejlesztést hajt végre a debreceni repülőtér területén. A vasúti átrakó fejlesztéssel együtt 5 milliárd forint értékű beruházás folyik most a légikikötőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rossz szokásokon innen és túl – mikortól beszélünk függőségről? (Interjú dr. Petke Zsolttal)

Rossz szokásokon innen és túl – mikortól beszélünk függőségről? (Interjú dr. Petke Zsolttal)

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében