szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy fest, a szó legszorosabb értelmében beszántanak egy európai hírű magyar A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű Ökológiai Mintagazdasága idén november 1-től elveszti területeit. Az okokról és a háttérről szerdán tájékoztatnak az érintettek.

A német és magyar szakemberek által kormányközi együttműködés keretében megtervezett nemzetközi hírű mintagazdaság földjeit „szétszórják” , és „sóval hintik be” a helyét. A döntést megelőzően több európai ország nagykövetsége, és a biogazdálkodók európiai szervezete (IFOAM EU Group) is kérte a Kormányt a Kishantosi Központ további működésének biztosítására - eredménytelenül.

Az NFA döntéséről, annak részleteiről és a döntés nyomán kialakult helyzetről a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői Ács Sándorné és Bolye Ferenc ügyvezetők sajtótájékoztatót tartanak. A Kishantos ügyében meghozott döntés hadüzenet mindennek, amit a civil erőfeszítésékkel létrehozott  Kishantosi Vidékfejlesztési Központ képvisel: a demokrácia, fenntarthatóság, fenntartható vidékfejlesztés, ökológiai gazdálkodás, a természet és a társadalom értékeinek, a magyar társadalom jövőjét, biztonságát jelentő természeti erőforrások védelme – írják az okokról, a részletekről, a háttérről és a következményekről szóló sajtótájékoztató meghívójában az érintettek.

A tájékoztatón szó esik majd arról, hogy illeszkedik-e ez a döntés a nemzeti vidékstratégiához és az NFA-törvényben meghatározott földbirtok-politikai irányelvekhez. A szakemberek várhatóan azt is megvilágítják, hogy kik nyerték el a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság huszonegy éve bio-módon - vegyszerek és műtrágyák nélkül - művelt földjeit.                                                              

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!