szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elemzői várakozásoknál kissé gyengébben teljesített az első negyedévben a nemzetközi Erste csoport, de a bankház megerősítette idei évre vonatkozó, stagnáló előrejelzését, miközben a közép- és kelet-európai térségben javuló gazdasági kilátásokra számít az év hátralevő részében.

Az Erste Csoport 176,2 millió euró nettó eredménnyel zárta a január-márciusi időszakot, ami 49,1 százalékkal kevesebb az egyszeri tételekkel tarkított előző év hasonló időszakánál, de alacsonyabb az elemzők által várt 188 millió eurónál is. Az osztrák, magyar és szlovák üzletágakat összesen 71,6 millió eurónyi bankadó sújtotta: ami több az egy évvel korábbi 57 millió eurónál.

A társaság 301,4 millió euró adózás előtti nyereséget ért el, kevesebbet a 2012. első negyedévi 487,1 millió eurónál. Visszaesett a nettó kamatbevétel és a kereskedési eredmény, nőtt viszont a díj- és jutalékbevétel.

A társaság kockázati céltartalékolása markánsan csökkent: 402,2 millió eurót tett ki január-márciusban az előző évi 580,6 millió euró után. Csoportszinten a nemteljesítő hitelek aránya kissé, 9,2 százalékról 9,4 százalékra emelkedett március végére.

Andreas Treichl, a társaság vezérigazgatója közleményben úgy fogalmazott: "ez egy stabil eredmény a korlátozott gazdasági növekedés és a folyamatosan csökkenő kamatszintek ismeretében".

A bankcsoport jelentésében abbéli várakozását jelezte, hogy az év második felében kissé javul a régió gazdasági teljesítménye.

Az Erste Magyarországon 27,5 millió euró nettó veszteséget könyvelt el január-márciusban, ami kevesebb az egy évvel korábbi 81,8 millió eurós veszteségnél. A nettó kamatjövedelem 14,3 százalékkal 70 millió euróra csökkent, elsősorban a devizatevékenység magasabb refinanszírozási költségei, a zsugorodó hitelportfolió és a csökkenő piaci kamatszintek miatt. A díj- és jutalékbevétel 21,6 százalékkal 26,6 millió euróra nőtt, míg a kereskedési tevékenységből 0,7 millió euró veszteséget ért el a társaság Magyarországon az egy évvel korábbi 5,6 millió eurós profit után.

A magyarországi működési költségek 1,1 százalékkal 42 millió euróra nőttek.

A társaság kockázati tartalékolása éves összehasonlításban 54,6 százalékkal, 71,6 millió euróval 59,5 millió euróra csökkent. Az egy évvel korábbi tartalékolást jelentősen befolyásolta a devizahitelek végtörlesztése.

Az Erste az első negyedévben 19,3 millió eurónyi bankadót és pénzügyi tranzakciós illetéket fizetett Magyarországon. Ezen a tételsoron egy évvel korábban - azaz a tranzakciós illeték bevezetése előtt - 12,2 millió eurós összeg szerepelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz

Franciaországban már este 6-tól kijárási tilalom lesz