szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább négy hónapig, de akár fél évnél is tovább tarthat az E.ON Fölgáz Trade Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Kft. állami megvásárlásának versenyhatósági vizsgálata – írta a Napi Gazdaság.

Az úgynevezett teljes körű eljárásoknál a törvény szerinti határidő 4 hónap, ami egyszer 2 hónappal meghosszabbítható – az időtartamba azonban nem számítanak bele olyan időszakok, mint az ügy elbírálásához szükséges adatok bekérése és a válaszok megérkezése közöttiek – idézi a lap hétfői számában a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH).

A GVH-vizsgálat iránti kérelem április 3-án érkezett meg a hatósághoz, a folyamat pedig a következő napon indult el. A hivatal válaszából kiderül az is, hogy az eljárás az ügylet értéke alapján a GVH hatáskörébe tartozik, ahhoz nem kell az Európai Bizottság jóváhagyása.

Az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a két E.On-cég üzletrészeit érintő mintegy 870 millió eurós (mai árfolyamon valamivel 260 milliárd forint feletti) vételárat tartalmazó adásvételi szerződés aláírásakor úgy nyilatkozott, nem számít jelentősebb csúszásra az ügylet idei, második félévre tervezett lezárásában.

Az MVM az eljárásról annyit közölt, hogy a szerződés aláírását követően megkezdődtek az engedélyeztetési eljárások, az integrációs feladatok és előkészületek. A vásárlás (lehetséges) finanszírozásáról a közgyűlési döntésig nem nyilatkozik a társaság, ahogy egyelőre a tavaly elért 90 milliárd forint feletti adózás előtti nyereségről szóló híreket sem kívánta kommentálni.

Az ügylet az MVM korábbi közlése szerint a hatósági jóváhagyások után, 2013 második felében zárulhat, a végleges ár pedig a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki, amelyek azonban lényegesen már nem befolyásolják a vártnál magasabb vételárat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi