szerző:
Jóri-Molnár Anikó

Kezdjük rögtön a jó hírrel: a kezdő vállalkozó alsó öltözéke akkor jó, ha lenge és áttetsző! Felvenni nagyon is ajánlatos, még ha szembe is megy a divatáramlatokkal. Akár öltönyös akár farmeres vagy, lesz még itt néhány rövidítés adóügyben is, ami kell ahhoz, hogy magabiztosan vághass neki életed egyik legnagyobb kalandjának. Segítünk!

Az ötletből üzleti terv, a sörtestvérekből csapat lett, ideje hát hogy mindezekből cég legyen. A társasági forma kiválasztása a legtöbb startup számára nem bonyolult művelet, hiszen az egyéni vállalkozás vagy a betéti társasági forma közül választva nagyot nem tévedhetnek – írja az Adózóna.

A kezdetben kis befektetést igénylő szolgáltatások beindításához ezek elegendők, és a kezdeti adminisztrációs sokk is mérsékelhető.

A harisnyatartó választható

Bármilyen hihetetlenül hangzik, az „áfás számla” nem esszenciális eleme a vállalkozásnak. Az úgynevezett alanyi adómentességet kérni kell, de azon túl a kezdő vállalkozásoknak, tevékenységi körtől és üzleti ambícióktól függően nagyon is érdemes.

Ezzel ugyanis 2013-ban évi 6 millió forint bevételig áfamentesen lehet számlázni, így pedig lehetséges némi legális előnyre szert tenni az árversenyben. Ha pedig beindul a vállalkozás és ömlik a bevétel, a 6 millión felül jöhetnek az áfás-számlák, na meg a negyedéves bevallások.

A bugyi kötelező

Alapesetben az újonnan alapított vállalkozás, akárcsak az összes többi, köteles társasági- és osztalékadót (tao), valamint az összes olyan ember után, akinek pénzt fizet a munkájáért, még más közterheket is fizetni. A hagyományos alkalmazotti rendszerben a munkavállaló után a szociális hozzájárulási adó (27 százalék), valamint 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás fizetendő.

Az egyéni vállalkozó ezen felül maga után is fizeti a nyugdíjjárulékot (10 százalék), személyi jövedelemadót (16 százalék) és az egészségbiztosítási járulékot (7 százalék), továbbá munkaerőpiaci járulékot (1,5 százalék). A tao 500 millió forint adóalapig 10 százalék, az ezen felüli részre pedig 19 százalék a tarifa. Utóbbi összegek csökkentésére van néhány bevált módszer, melyekről majd egy későbbi cikkben ejtünk szót. Most viszont rögtön arról, hogy hogyan legyen, ha nem is sokkal olcsóbb, de legalább egyszerűbb a kisvállalkozó élete.

További részleteket itt lehet olvasni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!