szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Danubius Hotels Nyrt. az idei első negyedévben 2,8 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd forintos mínusszal - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli standard (IAS 34) alapján készült beszámoló szerint a társaság összes bevétele 8,6 milliárd forint volt 2013. január-márciusban, 4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A cég szállodáinak foglaltsága 2012 első negyedévében 48,4 százalék volt szemben a 2012 azonos időszakában elért 46,0 százalékkal. Az árbevétel javulásának köszönhetően a kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti veszteség (EBITDA) 51 millió forinttal mérséklődött és 670 millió forintot ért el az idei első három hónapban.

A magyarországi szegmens bevétele 4,6 milliárd forint volt, ami 4 százalékos  javulást jelent, mivel a szállodák foglaltsága enyhén, 42,5 százalékról 44,5 százalékra nőtt. A működési veszteség 1,486 milliárd forintról 1,430 millárd forintra javult.

A cseh szállodák bevételei 2 százalékos csökkenést mutattak, míg a tavalyi első negyedév során elért 34 millió forint működési nyereség az idei év első negyedévben 118 millió forint veszteségbe fordult. Szlovákiában 9 százalékkal emelkedett az árbevétel, és mérséklődött a működési veszteség is. A legnagyobb mértékben, 13 százalékkal Romániában növelte bevételét a Danubius Hotels.

A cégcsoport pénzügyi eredménye 2013 első negyedévében 977 millió forint veszteség volt, szemben a tavalyi első negyedéves 723 millió forint nyereséggel, elsősorban a nem realizált árfolyamváltozások miatt. 

2013 első negyedévében 769 millió forint - többségében nem realizált - árfolyamveszteség keletkezett a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén, szemben a 2012. első negyedéves 1 milliárd forintot is meghaladó árfolyamnyereséggel. 

A kamatköltségek 2013 első negyedévében 215 millió forintra csökkentek a 2012 első negyedévi 315 millió forintról, ami elsősorban az átlagos hitelállomány és a kamatlábak csökkenésének következménye volt. 

A beruházások és befektetések értéke 2013 első negyedévében 1,3 milliárd forintot tett ki szemben a 2012. első negyedévi 0,4 milliárd forinttal, a cseh és romániai leányvállalatoknál végrehajtott számottevő beruházások következtében. A csoport munkavállalóinak átlagos létszáma 2013 első negyedévében 4160 volt, nem változott lényegesen a bázisidőszakhoz képest. 

A jelentésből kiderül, hogy a magyarországi szállodák szobakiadási árbevétele 2013. év első negyedévében 8 százalékkal növekedett és így 2,2 milliárd forintot tett ki, a foglaltság 42,5-ről 44,5 százalékra történő emelkedésének, valamint a magasabb átlagos szobaárak együttes hatására.

A vendégéjszakák száma 2013. január-márciusban 292 304-ra nőtt 280 233-ról, amelyből a belföldi vendégéjszakák 19 százalékot tesznek ki szemben a 2012. első negyedévi 20 százalékkal

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében