szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szentkirályi képviselője is bemutatkozott az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszter-helyettesének. A felek Budapesten exportkérdésekről tárgyaltak, majd magyar cégek mutatkoztak be.

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek szorosabb mezőgazdasági együttműködéséről állapodott meg Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára és Halid Ganim al-Gaisz az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszter-helyettese – közölte a tárca.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban hétfőn folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a jövőben emelkedhet a magyar húsmarhaexport, és láttak együttműködési lehetőséget a vízgazdálkodás területén is. Az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszter-helyettese jelezte, hogy igényt tartanak magyar búzára, kukoricára és árpára is. 

Budai Gyula a kertészetben rejlő további együttműködési lehetőségekre is felhívta a figyelmet. Emlékeztetett: a magyar kormány 2010-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, amelyet azóta is prioritásként kezel.

A megbeszélést követően több magyar mezőgazdasági cég: a baromfitenyésztéssel és forgalmazással foglalkozó Bábolna Tetra Kft., az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó Fevita Hungary Zrt., és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. is bemutatkozott.

Az Egyesült Arab Emírségek az arab világ második legnagyobb gazdasága. Halid Ganim al-Gaisz, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszter-helyettese és az általa vezetett üzleti delegáció Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárának Abu-Dzabiban tett látogatása alatt tett meghívásra érkezett Magyarországra. 

Az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló magyar agrárexport  a 2009-es 2,2 millió euróról 8,9 millió euróra emelkedett 2012-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW