szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha az ukrán tulajdonos nem támogatná a Dunaferr-csoportot, nem tudná folytatni a működését – mondta Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr megbízott cégvezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Az ISD Dunaferr tartozása a tulajdonosa felé meghaladja a 300 millió dollárt – mondta Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr megbízott cégvezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen. A tartozás alapvetően abból keletkezik, hogy az acélgyártáshoz szükséges alapanyagot, az ún. bugákat a Dunaffer jelenleg hitelbe kapja.

A vállalat üzleti eredményessége mínusz 36 millió dollár volt 2012-ben (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, Ebitda), ami kapcsolatba hozható az euró-dollár árfolyammal (a dollár erős volt, ami a Dunaferr számára azért rossz, mert dollárban vásárol és  euróban ad el), és hogy magasak a fix költségek.

A fajlagos költségek csökkentése érdekében a Dunaferr tavaly növelte a termelés volumenét, és 150 millió dollár értékben új beruházást is végrehajtott. A Dunaferr első kohóját felújították: mint a cégvezető elmondta, a termelésbe invesztálni kell, hogy ha fellendül a piac, fel legyenek rá készülve, cél, hogy új piacokat szerezzenek. Ugyanakkor a kettes kohó sorsáról, melyet szintén le kell állítani legalább fél évre, aszerint döntenek, hogyan alakul a kereslet. A felújítása és további beruházások finanszírozása további 50 millió dollárt emészthet fel a következő években.

Evgeny Tankhilevich általános vezérigazgató-helyettest május közepén bízták meg a cégvezetői teendők ellátásával, miután Valerye Naumenkó, aki a 2005-ös privatizáció óta állt a csoport élén, távozott a pozícióból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Ilyen egy tényleg terepre való Skoda Kodiaq

Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit