szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült az első elektromos kormánymű a ZF Lenksysteme Hungária (ZFLH) Kft. egri gyárában, a vállalat e termékre alapozva kezdte meg a gyártókapacitás bővítésének előkészítését - közölte Matthias Augenstein gazdasági igazgató és Daniel Pridal műszaki igazgató a cég szerdai egri sajtótájékoztatóján.

A gazdasági igazgató emlékeztetett: az idén tíz éves ZFLH több mint száz vevőnek, köztük a VW-csoportnak, a GM-nek, a Fordnak, a Volvo-nak és az Iveco-nak, illetve a Rolls Royce-nak, a Bentley-nek, az Aston Martinnak szállít autóalkatrészeket, elsősorban hidraulikus kormányműveket, valamint kormányoszlopokat. Ma már 13 millió egri alkatrész “dolgozik” valamilyen járműben világszerte - mondta Matthias Augenstein.

A jövő terméke ugyanakkor az elektromos kormánymű lesz, ám az ennek gyártásához szükséges kapacitásbővítés az egri gyár területén már nem megoldható. Ezért a hevesi megyeszékhelytől pár kilométerre, Makláron vásárolt egy közel 180 ezer négyzetméteres területet a kft., s itt építi fel az új üzemét több ütemben - tette hozzá Daniel Pridal.

A próbatermelés 2014 nyarán kezdődhet meg Makláron, 2015-től pedig már a vevőknek is szállít a ZFLH, amely évi egymillió elektromos kormánymű gyártását tervezi. A társaság elképzelései szerint ez 50-100 új dolgozó felvételét jelentheti, ezzel a cég alkalmazottainak száma - a 2003-as alapításkori 35 után - 800 körül lehet 2015 végére.

A fejlesztés költségeiről a cégvezetők nem nyilatkoztak, csak annyit közöltek, hogy a forrás zömét a ZFLH német anyavállalata biztosítja. Azt ugyanakkor elmondták, hogy az idén 80 millió, jövőre pedig 168 millió eurónyi beruházást tervez a vállalat.

A társaság 2011-ben 236 millió euró, 2012-ben 211 millió euró értékesítési bevételt könyvelhetett el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!