szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken zárult a Coop Rally, melynek célja a minőségi hazai élelmiszertermelés középpontba állítása volt. A versenyen most először Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője is részt vett.

Korábban beszámoltunk a kétnapos rendezvényről, amely közel az egész hazai gyorsan forgó fogyasztási cikkeket (FMCG) gyártó szektor piaci szereplőit felvonultatta. A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. dunaharaszti központjából induló rally következő állomásai a Detki Keksz Kft. Halmajugrán működő gyára, az Észak-Kelet Pro-Coop miskolci raktártelepe, valamint a Freesia Hungary Kft. hajdúböszörményi gyára voltak. A programban az eddigi évektől eltérően Hajdúszoboszlón kerekasztal-beszélgetés is volt, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a rendezvény fővédnöke, a magyar termék rendelet létrejöttének fontosságát hangsúlyozva emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után 50-60%-ra esett vissza a magyar élelmiszerek részaránya az értékesítésben, mivel tetszetős nyugati termékek árasztották el a piacot. Az utóbbi években a helyzetet tovább rontotta, hogy a pénzügyi válság rendkívül árérzékennyé tette a vásárlókat. Ennek ellenére a magyar termékek forgalmának részarányát mára sikerült mintegy 75%-ra visszatornázni, ám ez még mindig nem tekinthető elégségesnek – mondta. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a termékrendeletben rögzített három kategóriának – Magyar Termék, Hazai Termék, Hazai Feldolgozású Termék – köszönhetően világosan megkülönböztethető a magyar termék, amivel egy hosszú társadalmi vita végére tettek pontot. A rendelet aszerint tesz különbséget, hogy mennyi hazai alapanyag és hozzáadott érték van az üzletek polcaira kerülő élelmiszerekben.

Fazekas Sándor rajtra készül

Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke az értékesítés szerepére rávilágítva kiemelte, hogy a forgalmazók érdeke, hogy bővüljön a hazai termelés, nőjön a foglalkoztatás, és ennek nyomán erősödjön a vásárlóerő. Az élelmiszerüzletek ezt a maguk részéről oly módon tudják támogatni, ha minél több hazai terméket kínálnak vásárlóiknak. Az ügyességi versennyel és gyárlátogatásokkal színesített rallyt a HVG kiadó csapata nyerte.

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is