szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy fest, a hazai műtrágyagyártás nagyágyúja, a Bige Holding a gyártás mellé maga alá söpörné az értékesítést is, hírek szerint ugyanis érdekeltségi körébe vonná a magyar műtrágya-forgalmazás hozzávetőleg egyharmadát lebonyolító KITE agrárintegrátort.

Jelentős áremelkedést hozhat a műtrágyapiacon – és ez akár az élelmiszerárakban is megjelenhet – az, hogy egy kézbe kerülhet a domináns hazai gyártó és forgalmazó. Az 1,2 milliós magyar műtrágyapiac döntő részét kitevő nitrogénműtrágyák mintegy felét  előállító Bige Holding – amely termelésének körülbelül fele exportpiacokon talál vevőre – érdeklődik az évente hozzávetőleg 300 ezer tonna műtrágyát forgalmazó KITE iránt – írja a Napi.hu.

Ebben az esetben a KITE is nyilván a Bige-csoport péti műtrágyáit forgalmazza majd, amivel a péti termékek jelenlegi forgalmazói – kereskedők, integrátorok – versenyhátrányba kerülhetnek – mondta a lapnak Aranyosi Károly, az IKR Agrár Kft. üzletágigazgatója. Ez a váltás – vélik ágazati szakértők – a műtrágya átlagárának további markáns emelkedését hozhatja, hiszen a hazai gyártású termék jelenleg akár 30 százalékkal is drágább, mint az import, márpedig a Bige–KITE-tranzakcióval előbbi térnyerésére lehet számítani.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!