szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajna leggazdagabb emberének cége Magyarországon készül földgázzal kereskedni. Az eladásokat a donyecki Rinat Ahmetov érdekeltségébe tartozó DTEK energetikai holding leányvállalata, a DTEK Magyarország bonyolítja majd. Az ukrán média szerint erről a vállalat gázkereskedelemmel foglalkozó üzleti szabályzatában van szó, amelyet szeptemberben fogadtak el.

A DTEK Magyarország vállalatot eredetileg villamosenergia-kereskedelemre alapították 2010-ben. A DTEK holding monopolhelyzetben van Ukrajnában az áramexport tekintetében.

Ahmetov ugyanakkor az utóbbi időben következetesen terjeszkedik a gázüzletágban is. A DTEK leányvállalata, a DTEK Trading júliustól kezdett Magyarországon keresztül földgázt szállítani Ukrajnába, a vállalat szerint havonta legfeljebb 100 millió köbméter mennyiségben, és október végétől bekapcsolódtak a Lengyelországon keresztüli reverz gázszállításba is.

A DTEK energetikai holding a donyecki System Capital Management vállalathoz tartozik, amely száz százalékban Ahmetov tulajdona. A DTEK 1,197 milliárd hrivnya (32 milliárd forint) konszolidált adózott nyereséget ért el idén január és június között. A konszolidált nettó árbevétele a tavalyi év hasonló időszakához képest 14,9 százalékkal, azaz több mint 5,6 milliárd hrivnyával növekedett, és elérte a 43,7 milliárd hrivnyát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!