szerző:
hvg.hu

Magyarországi vegyesvállalatot alapít a Mol és a japán JSR Corporation, amely 2017-től szintetikus gumit (S-SBR) fog gyártani Tiszaújvárosban.

A Mol egy magyarországi vegyesvállalat alapításáról állapodott meg a japán JSR Corporationnel (JSR). Az 51 százalékos JSR és 49 százalékos Mol tulajdonú vegyesvállalat által működtetett üzem kapacitása évi 60 000 tonna lesz, és elindulása után több mint 100 új munkahelyet biztosít majd.

A Tiszaújvárosban létrehozandó üzemben szintetikus gumit, ún. S-SBR-t (oldószeres eljárással készült sztirol butadién gumi) fognak gyártani 2017-től. Az itt készülő termék jelenleg az egyik leginnovatívabb alapanyag a kevesebb üzemanyagot igénylő és nedves úton is jobban tapadó gumiabroncsok előállításához.

A vegyesvállalat létrejöttével világszinten is vezető japán technológiai innováció települ Tiszaújvárosba, hozzájárulva ezzel a hazai ipar tudásbázisának növekedéséhez. 

A szintetikus gumik magyarországi gyártásához szükséges egyik legfőbb alapanyagot a Mol-csoporthoz tartozó TVK szintén Tiszaújvárosban épülő butadién üzeme állítja majd elő, amely 2015-ben kezd termelni, évi 130 000 tonna kapacitással.

A magyarországi beruházás több szempontból is előnyös a szintetikus gumigyártás számára. Egyrészt több nagy gumigyártó is működik az országban. Másrészt Magyarországról könnyen elérhető az összes nagy nyugat-európai gumigyár, ahogy Közép-Kelet Európa, Oroszország vagy Törökország is, ahol szintén jelentős gumikereslet-növekedés várható.

Fasimon Sándor a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: „Amellett, hogy ezzel a lépéssel a Mol petrolkémiai értéklánca új termékkel bővül, a hazai ipar erősödéséhez is hozzájárul, hiszen a világ élvonalában járó technológia fog működni az észak-magyarországi régióban.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi