szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

2500 négyzetméter alapterületű fejlesztési központot ad át 2014-ben az ajkai Kókai Tömítéstechnikai Kft., amely a világ 14 országába szállít autóipari haszongépjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, gépipari berendezésekbe, és tömegközlekedési járművekbe alkatrészeket.

Több mint 370 millió forintból fejleszt magas igénybevételű, vasúti fékrendszerekhez szükséges membránokat az autóipari gumitermékek gyártására specializálódott Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán, a beruházáshoz a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 158 millió forint támogatást nyert - közölte a társaság ügyvezetője az MTI-vel.

Kókai Mátyás elmondta: a kutatás-fejlesztési (k+f) projektben a megnövekedett vevői igényeket kielégítő új technológia kerül a vállalkozás tulajdonába. A beruházással a cég megerősíti beszállítói pozícióit is, az ajkai cég a világ 14 országába szállít autóipari haszongépjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, gépipari berendezésekbe, és tömegközlekedési járművekbe alkatrészeket.

Szólt arról is, hogy folyamatban van az ajkai telephelyen közel egymilliárd forintos beruházással egy k+f központ megépítése, amelyhez több mint 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A beruházást a tervek szerint 2014 első félévében adják át, a 2500 négyzetméter alapterületű fejlesztési központ nemcsak országosan egyedülálló, hasonló a szomszédos országokban sincsen - tette hozzá.

A Kókai Kft. 2012-ben közel 2,8 milliárd forint árbevételt ért el, hasonlóan az előző évihez. A cég az első félév pozitív eredményére alapozva az idei évre 15-20 százalékos növekedést tervez, míg a létszámot közel 20 fővel növelik. A 230 dolgozót foglalkoztató cég tavaly 600 millió forint adózás utáni nyereséget ért el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!