szerző:
hvg.hu

Tizenhárom év után távozik a CIB Banktól Surányi György, a felügyelőbizottság elnöke.

Január végén távozik Surányi György a CIB Bank fb-elnöki posztjáról. A volt jegybankelnök 13 évet töltött a banknál. Az új fb-elnök nevét hamarosan közzéteszik.

A bank közölte, hogy Surányi György kimagasló szerepet töltött be a CIB és az Intesa Sanpaolo számára végzett munkája során egy olyan időszakban, amikor a bankcsoport jelentős növekedést ért el a közép- és kelet-európai régióban.

©

Fabrizio Centrone, a CIB Bank vezérigazgatója hozzátette, hogy az összes munkatársával együtt szeretné kifejezni őszinte háláját amiatt, hogy oly sok éven keresztül volt lehetősége együtt dolgozni vele. "Egyúttal szeretném megragadni az alkalmat arra is, hogy gratuláljak Surányi úrnak 60. születésnapjához, és egészséget, sikereket kívánjak neki jövőbeli céljaihoz" – tette hozzá a vezérigazgató.

Surányi korábban 1990 és 1991 között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt még államtitkárként, majd később még egyszer volt a jegybank elnöke 1995 és 2001 között.

1995-ben jegybankelnökként fontos szerepet játszott a magyar gazdaság megbomlott egyensúlyának visszaállításában, majd a kiigazító intézkedések következtében megugró infláció leszorításában is, illetve a forint teljes konvertibilitásának megteremésében. Második jegybankelnökségének kezdetével vezették be a forint csúszóleértékelését, és 4,5 százalékos lebegtetési sávját. Jegybankelnöksége alatt folytatódott a magyar tőkepiacok liberalizációja.

2007-ben, Járai Zsigmond mandátumának lejártával felmerült, hogy újra Surányi kerülhetne a jegybankelnöki posztra, ám Gyurcsány Ferenc akkor miniszterelnök Simor Andrást választotta.

2009-ben, amikor Gyurcsány bejelentette, hogy távozik a kormányfői posztról, és átadja a helyét egy olyan miniszterelnöknek, aki képes parlamenti többséget biztosítani az elengedhetetlenül szükséges gazdaságpolitikai kiigazításnak, Surányi György neve is felmerült a lehetségek jelöltek között. Ő ugyanakkor azt szabta feltételül, hogy valamennyi parlamenti párt valamilyen fokon támogassa. A Fidesz azonban előrehozott választásokat követelt, így Surányi nem vállalta a megbízatást.

A Magyar Nemzet szerint Surányi neve napokban lezajlott ellenzéki egyeztetéseken is felmerült, mint miniszterelnök-jelölt, ám erre a posztra végül Mesterházy Attila futott be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak