szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az evás vállalkozások egy része bevallási határnap előtt áll, február 25-én a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó evás adóalanyoknak kell bevallást beadniuk. Az Adózóna összefoglalja az evás bevallási tudnivalókat.

Az egyszerűsített vállalkozási adó alanyaira kétféle határidő vonatkozik az éves bevallásnál: a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó adóalanyoknak (egyéni vállalkozók, bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságok, közkereseti társaságok) 2014. február 25. éjfélig kell beadni a 1343 számú nyomtatványt, a számviteli törvény hatálya alá tartozó adóalany esetében pedig 2014. június 2. ennek határideje.

Az 1343 számú bevallási nyomtatvány egy igazi mixet jelent, mivel több adónemet is magában rejt: az egyszerűsített vállalkozói adót, az általános forgalmi adót és szakképzési hozzájárulást – az egyéni vállalkozóknak – az egészségügyi szolgáltatási járulékot és nyugdíjjárulékot, – az evás jogi személyeknek, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknak – a társasági adót és késedelmi pótlékot, illetve az innovációs járulékot – írja az Adózóna.

Külön határidő érvényes akkor, ha az eva-alanyiság év közben megszűnt: ilyenkor az eva bevételi nyilvántartást vezetőknél a megszűnést követő 30. nappal, míg az Sztv. hatálya alá tartozóknál a megszűnésének hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kellett ugyanezt a bevallást benyújtani. Azon jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és egyéni cégként működő adózók, amelyeknek megszűnik az eva-alanyisága, az ezen időponttól számított 60 napon belül kötelesek az eva-alanyiság megszűnését követő naptól az adóévet követő hatodik hó utolsó napjáig számított időszak valamennyi teljes naptári negyedévére társasági adóelőleget bevallani (1343TAO) és egyenlő részletekben a negyedév utolsó hónapja 10. napjáig megfizetni, amennyiben társasági adó alanyává válnak.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!