szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1,3 milliárd forint tűnt el a Strabag-lobbista Euro:contact Kft. által szerződtetett alvállalkozói láncolatban, az ügyletsorozatot a NAV bűnügyi igazgatósága is vizsgálta – írja az Átlátszó.hu.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint 2008-ban 1,3 milliárd forint tűnt el a Strabag-lobbista Euro:contact Kft. által szerződtetett alvállalkozói láncolatban, az ügyletsorozatot a NAV bűnügyi igazgatósága is vizsgálta. Az azóta felszámolt Euro:contact Kft. sokat tett a magyar építőipari közbeszerzéseken százmilliárdokat kaszáló osztrák Strabag és magyar politikusok, politikai pártok jóviszonyáért: becslések szerint tízmilliárd forintot meghaladó összeget osztott szét „a magyar politikai demokrácia támogatására” az elmúlt évtizedben – írja a lap.

"Vádemelésre azokban az esetekben sem került sor, amikor az adóhatóság egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy a számlákon szereplő kifizetések mögött nincs valódi teljesítés. Így büntetőeljárás sem indult, és a nyilvánosság sem tudhatta meg, miért fizetett ki a Strabag lobbicége százmilliókat olyan ügyletekre, amelyek nemcsak a versenypiaci logika, de a közgazdasági célszerűséget nem firtató adóhatósági vizsgálat szerint sem magyarázták a nagyvonalú költekezést. És megválaszolatlanul maradtak a legfontosabb kérdések: hová lettek a Strabagtól származó pénzek? És vajon, ha a piaci szereplő közbeszerzési pozíciói nem sínylették meg a kormányváltás utáni elitcserét, akkor nem azt kell-e feltételeznünk, hogy a szisztéma maradt, csak a szereplők egy részét cserélték le?" – olvasható a lap cikkében.

A teljes cikket az Átlátszón olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk