szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyszíni célvizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. székhelyén egyes bissau-guineai, illetőleg egyéb külföldi személyek bankszámla-nyitásaival kapcsolatban – ezt közölték csütörtökön az MNB-től. Azt vizsgálják, hogy megfelelően kezelik-e „az egyes külföldi személyek számlanyitásai kapcsán felvetődő magasabb kockázatokat” – tették hozzá.

Az MNB vizsgálatának eredményét határozatban teszik közzé a lezárás után – ígérik.

Fáy Zsolt, a bank elnöke az Indexen március 20-án megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Simon-ügy kirobbanása után alapos belső vizsgálatot folytattak le. Ekkor derült ki, hogy az elmúlt hónapokban a bank 40 ezer ügyfele között felbukkant kilenc "afrikai" is. A MagNet Bank vezetője szerint mind a kilenc bissaui ügyfél 2013. november és 2014. február között jelentkezett be a banknál.

Az Index-interjúban a bankelnök határozottan cáfolta, hogy a pénzintézet alkalmazottai hibáztak az ügyben. Szerinte minden esetben követték a megfelelő előírásokat, és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján ellenőrizték az adatok valódiságát. A bank nem vonhatta kétségbe az afrikai okmányok eredetiségét, hiszen azokat az adott ország hatóságai állították ki – írta a hírportál.

Fáy Zsolt egyedi számlákról a banktitkokra vonatkozó előírások miatt nem nyilatkozott, a "bissauiak csoportjáról" viszont annyit elárult, hogy közülük nyolcan az Andrássy úti fiókban személyesen nyitották meg számlájukat, egyikük személyazonosságát pedig internetes számlaigénylés után az ügyfél lakásán ellenőrizték a munkatársaik.

A "csoport" nyolc tagjánál a nyitás után egyáltalán nem volt pénzmozgás a számláján, így azokról pénzmosás gyanúja miatt sem kellett figyelni. A kilencedik bissaui pénzbefizetéseiről viszont a tiltás miatt nem adhatnak ki hivatalos adatokat a nyilvánosság számára – írta az Index.

A lap emlékeztetett, hogy információik szerint Simon Gábor az afrikai okmány segítségével 75 millió forintnak megfelelő összeget tartott Gabriel Derdak bissaui állampolgárként a pénzintézetben. Bissaui papírokkal nyitott számlája volt a néhai Welsz Tamásnak, akit Simon segítőjének tartanak, és Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármesternek – közölte saját információira hivatkozva az Index.

Az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön