szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bűvös kocka feltalálásának évfordulóján Rubik Ernővel ebédel az Európai Bizottság elnöke.

A Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából Rubik Ernővel ebédel pénteken José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - közölte a brüsszeli testület. 

A kora délutáni munkaebédnek témája is van, ez az, hogy hogyan lehet a műszaki, tudományos, mérnöki és matematikai pályákat vonzóbbá tenni a fiatalok számára.

A Magyarországon Bűvös kockaként forgalmazott játékről szóló Wikipedia oldal szerint a kocka első változata született meg 1974 tavaszán, de ez még 2x2x2-es modell volt, míg a végső változat már 3x3x3 kis kockából áll. A kockának csak 1975 januárjában adta be a szabadalmát Rubik, és az első 12 ezer darab kockát csak 1977-ben gyártják le a belföldi piacra.

Rubik Ernő az alkalomból nyilatkozatot adott ki, amelyben azt mondja, hogy "40 év után ez az évforduló mindenekelőtt a tanulás és játékosság, a kihívás és az érzelmek, az elhivatottság és a jutalom közötti átmenet ünnepe". Azt is hozzátette, hogy örömmel látja, hogy az Európai Bizottság elkötelezett az innováció, a kreativitás és a tudományos kutatás támogatása mellett azáltal, hogy ösztönzi a gyermekeket és a fiatalokat, táplálja kíváncsiságukat és arra bátorítja őket, hogy problémáikra saját maguk találjanak megoldásokat. Végül meggyőződésének adott hangot, hogy a tudományt népszerűsítő programok és az innovatív tanulási platformok a legfontosabb eszközei annak, hogy Európa versenyképesebbé váljon és elősegítsék az esélyegyenlőséget az európai közösségben.

Barroso pedig azt mondta a kockáról, hogy az a zavarba ejtő komplexitás, a győzedelmes intelligencia, a kreativitás és az innováció végső metafórája, a Rubik-kocka ösztönzőerőt jelent és arra emlékeztet minden európai polgárt, hogy rendelkezünk az európai gazdaságot és fenntartható növekedést ösztönző és munkahely-teremtő adottságokkal és készségekkel.

Rubik Ernő itt nem Barrosóval, hanem Orbán Viktorral látható
©

Rubik Ernőről egy szép dalt is írtak, ezt itt hallgathatja meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!