szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A leszakadókon csak az állam segíthet, és önmaguk.

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint Magyarországon 2011-ben 3,05 millió ember élt szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, ezen belül a roma népesség többsége, mintegy 500-600 ezer ember, s ez azóta rosszabbodhatott. Mélyszegénységben az él, akinek összes havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (2014-ben nettó 28 500 forint).

©

Ekkora mennyiségű szegény ember a központi költségvetésre is kihat (a hiányzó adóbevételek formájában), és közvetve a vállalkozások sikerét is befolyásolhatja. A szegények eleve kiesnek a hazai belső piacból, fogyasztásuk szabad szemmel alig látható. Nem fizetnek adót, viszont munkaerejükkel a feketegazdaságot segítik, és a feketepiacon vásárolnak élelmiszert és dohányt is. 

A szegények gyakrabban lesznek betegek és korábban halnak, mint azok, aki dolgoznak, és jó körülmények között élnek. A szegények gyermekei is hátrányos helyzetből indulnak, nem férnek hozzá ahhoz a tudáshoz, ami kiemelné őket hátrányos helyzetükből, ezért maguk sem akarják a változtatást. A leszakadó szegényeken tömeges méretekben, hosszú távon csak az állam képes segíteni, például fenntartható munkahelyteremtéssel, képzéssel, színvonalas közoktatással, adókedvezményekkel, támogatásokkal és segélyekkel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Régóta várt funkció érkezett az Androidba, fájlokat oszthatunk meg vele

Régóta várt funkció érkezett az Androidba, fájlokat oszthatunk meg vele

Egy osztrák találmánnyal már nappal is látni lehet a Föld körül keringő űrszemetet

Egy osztrák találmánnyal már nappal is látni lehet a Föld körül keringő űrszemetet