szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Reuters információi szerint az OTP egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megvásárolja a német BayernLB tulajdonában lévő MKB Bankot. A hírügynökség szerint három forrás is megerősítette értesülésüket.

Megveheti az OTP a német BayernLB tulajdonában lévő MKB Bankot – írja a Reuters. A hírügynökségnek több forrás is megerősítette azt az értesülést, mely szerint a magyar nagybank közelebb került az MKB Bank megvásárlásához, legalábbis az utóbbi hetekben intenzív tárgyalásokat folytattak a felek, és a megállapodás is egyre valószínűbb, hogy megszületik. Az egyik kérdés, amelyik még nyitva van a források szerint, az az ár.

A hírügynökség szerint ez a vásárlás megerősíthetné az OTP vezető pozícióját a magyar piacon, és a kormány azon törekvéseivel is összhangban lenne, hogy a bankokat külföldi kezekből magyar tulajdonba helyezzék. Megkerestük a Bayern kommunikációs osztályát, ahol közölték, hogy nem kommentálják az értesülést. A hírre reagált az OTP Bank is. A pénzintézet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, nem kommentál sajtótalálgatásokat, de folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket.

Az OTP viheti az MKB-t?
©

Az MKB Bank eladása a BayernLB-n is segíthetne a Reuters kommentárja szerint, mivel a német bankcsoport eredményeire komoly negatív hatással van a veszteséget termelő magyar leánycég.

Az MKB Bankról évek óta újra és újra felröppennek az eladásról szóló információk. Tavaly tavasszal az Origo szintén azt írta, hogy az OTP megvenné az MKB Bankot, már csak a részleteken vitáznak. A portál akkori információi szerint az MKB megvásárlása szinte biztosra vehető volt. Korábban, 2010-ben arról is jelentek meg információk több forrásból, hogy egy kormányközeli üzleti kör venné meg a pénzintézetet.

Az MKB Bank már régóta eladó. A magyar leánybankot az Európai Bizottság 2012-ben hozott döntése értelmében a bajoroknak legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!