szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valamennyi cégvezetőt izgatja, hogy mire költi az Iparkamara azt az évi ötezer forintot, amit kénytelenek befizetni, mert ha nem teszik, most már a NAV hajtja be a pénzt. Az Átlátszó rákérdezett, hogy hányszor 5000 forint folyt be a budapesti kamarához, és mire költik az összeget, de elutasító választ kaptak, így beperlik őket.

2012. január 1-jétől kötelező „kamarai hozzájárulást” fizetni a gazdasági kamarák részére. A hozzájárulás nem tagdíj, kötelező kamarai tagság sincsen, ezt a pénzt mégis minden gazdálkodó szervezet köteles befizetni. Csak a gazdasági társaságok hozzájárulásaiból évente több mint 3 milliárd forintos bevétel keletkezik országosan.

Az Átlátszó kíváncsi volt, hogy mire költik ezt a pénzt, ezért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához (BKIK) fordultak, hogy árulják el: 2012-ben és 2013-ben hányan fizették be a kamarai hozzájárulás összegét, valamint azt, hogy az így befolyt összeget mire költötték el.

A BKIK válaszában azt írta: nem lát el közfeladatot, tehát közérdekű adatot sem kezel, úgyhogy nem válaszolnak érdemben. Az Infotv. szerint azonban közérdekű adat (egyebek mellett) a jogszabályban meghatározott közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret. A gazdasági kamarákról szóló törvény pedig úgy fogalmaz – éppen a hozzájárulásról szóló részben –, hogy „a kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni”.

Az Átlátszó pert indít a BKIK ellen. A teljes cikket itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére