szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy vidéki fideszes képviselő vállalkozása is kapott abból a százmilliárd forint uniós pénzből, melyet az ívóvízminőség javítására fordíthat Magyarország – írja az Origo. A kormány elvette az önkormányzatoktól a döntést, és állami felügyelet mellett választották ki a nyerteseket.

Elkezdték szétosztani azt a több mint százmilliárd forint uniós pénzt, amit az ivóvízminőség javítására fordíthat az ország. A kormány sok önkormányzattól elvette a döntést, hogy gyorsítsa a munkát, és állami felügyelet mellett választották ki, kire bízzák a munkát. Az eddigi nyertesek között ott van Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy békési fideszes képviselő, Barkász Sándor vállalkozása is – írja az Origo.

Barkász cége, a Békés Drén Kft. egy konzorcium tagjaként nyerte el a több mint 34 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot, ami valószínűleg az egyik legnagyobb szelet lesz az összesen közel 140 milliárd forintnyi uniós pénzből.

Az uniós pénzeket 2015. június 30-áig el kell költeni, különben elvesznek, az érintett több mint 400 településen tavaly év elején még legfeljebb csak a tervezgetésig jutottak el. A kormány tavaly októberig összesen 33 projektet vont a saját hatáskörébe, ezekből kettőben hirdettek nyertest, 11-ben pedig megkezdődött a tényleges előkészítés, néhány esetben már mérnöki munkák is zajlanak. A közbeszerzési értesítő szerint még csak most kezdődik majd a munkák java, a január végén kihirdett 34 milliárd forintos pályázat csak a második projekt, amelyben a kivitelezők kiválasztásáig is eljutottak már.

A Békés Drén Kft. az első, 8,2 milliárd forintos, és a második, közel 26 milliárd forintos részében is nyert. A beruházás első szakaszában a pécsi Aquaprofit Kft.-vel fognak együtt dolgozni. A beruházás második részében a fideszes önkormányzati képviselő cége a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, illetve a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft.-vel nyert.

Az Origo szerint négy, összesen több mint 75 millió forint értékű megbízást nyert el az EuPro Kft., mely a cégbejegyzés szerint tavaly áprilisig éttermi és mozgó vendéglátással foglalkozott, csak a névváltás után került be tevékenységeik közé az üzleti és egyéb vezetési tanácsadás. A cégnek egy új tulajdonosa is lett: a PBE Energiamenedzsment Üzletviteli Tanácsadó Kft., amelynek tavaly január óta Hamar Endre az egyetlen tulajdonosa. Neki egészen az EuPro átalakulása előtti napig, április 4-ig közös cége volt Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, és más vállalkozásokban is volt közös érdekeltségük – írja a lap.

Az Origo megkereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy megtudják, hogyan választották ki a közbeszerzésekre meghívott cégeket, de március 19-e óta nem kaptak választ kérdéseikre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!