szerző:
hvg.hu

Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság. A Humeltis Kft. 3D-s modellje révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor. A módszer komoly segítséget nyújt a gyógyszerkutatásnak, áttörést jelenthet a személyre szabott gyógyászatban, és lehetővé teszi a környezeti veszélyek, például a légszennyezés hatásának elemzését. Az egész világon újdonságnak számító technológiába az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 175 millió forintot fektet.

Magyar tudós fejlesztette ki az első 3D-s mesterséges tüdőszövetet, amely átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában. Ilyen modell eddig csak agy, máj és bőr esetén született az Egyesült Államokban. A Humeltis technológiájának alapja olyan különleges, 3D-s emberi tüdőszövet modell, amely a piacon elérhető sejtkultúrás és élő állatokon végzet tesztelési eljárásoknál hatékonyabban modellezi az emberi tüdő működését. A technológiát hasznosító Humeltis Kft.-t Pongrácz Judit, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a modell megalkotója alapította idén márciusban. A cég a Pécsi Tudományegyetem spin-off vállalkozása, az intézmény eszköz- és laborbérleti lehetőségekkel segíti a társaságot, amely royalty (felhasználási jogdíj) ellenében kizárólagosan hasznosítja majd az egyetem által beadott szabadalmat.

„A gyógyszeripari cégek például új tüdőgyógyászati hatóanyagok fejlesztésekor pontosabb és több információt kaphatnak arról, hogy a fejlesztés alatt álló gyógyszer milyen hatást vált ki daganatos, gyulladásos vagy fertőző tüdőbetegségekkel szemben. Így a Humeltis révén 2-3 év versenyelőnyre tehetnek szert” – mondja Nyíri Viktor, a vállalkozásba első körben 75 millió forintot, összesen pedig 175 millió forintot fektető X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési partnere. Az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. figyelmét azért keltette fel a Humeltis fejlesztése, mert a 3D-s modellek mind inkább terjednek a gyógyszeriparban, kutatásban, de most még kevés a versenytárs. „A technológia ráadásul fejleszthető, hosszú távon a személyre szabott orvoslásra is alkalmas lehet” – indokolja a döntést Nyíri Viktor.

A Humeltis fejlesztése azért jelent újdonságot, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt, 2D modellek csupán a sejtekben zajló reakciókat képesek felmérni. A világszerte még újdonságnak számító 3D-s keretrendszer viszont a szöveti szintű reakciókat is képes bemutatni, számos új információhoz juttatva ezzel a kutatót. A gyógyszerkutatás ezt eddig csak állatkísérletekben tudta vizsgálni, az állatokban mérhető reakciók viszont eltérnek az emberi szervezetben tapasztaltaktól, így a klinikai kipróbálás sok kockázatot rejt a betegek számára. A 3D emberi tüdőmodell csökkenti ezt a kockázatot, mivel ha ebben a fázisban sikeres a próba, akkor következnek csak az emberen végzett tesztek. Mindez jelentős költségmegtakarítást is jelent.

A 3D modellel a személyre szabott gyógyászatban is kiváló eredményeket lehet elérni, akár a számtalan mellékhatással járó kemoterápiás kezelések során a megfelelő gyógyszerkiválasztásnál. „A 3D-n alapuló technológia felhasználása sokrétű lehet: terápiában, diagnosztikában is hasznos lehet, mivel olyan humán reakciók is vizsgálhatók (például környezetszennyezés hatása), amelyekről a mai eszközökkel nincs elegendő információnk” – teszi hozzá Pongrácz Judit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiderült valami a Trónok harca készülő előzménysorozatáról

Kiderült valami a Trónok harca készülő előzménysorozatáról

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Fegyvert karácsonyra?

Fegyvert karácsonyra?

Önnek is küldött egy üzenetet az Instagram? Akkor mielőbb cserélje le a jelszavát

Önnek is küldött egy üzenetet az Instagram? Akkor mielőbb cserélje le a jelszavát

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra