szerző:
hvg.hu

Ma a vendéglátás az egyik legkockázatosabb szektor Magyarországon, az idei első negyedévben hosszú évek óta először a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás iparág bedőlési aránya meghaladta az eddig listavezető építőiparét. A szektor 4,66 százalékos bedőlési arányával ugyan csak kicsit múlta felül az 4,58 százalékkal „büszkélkedő” építőipart.

Idén az első negyedévben a vendéglátással foglalkozó vállalkozások bedőlési aránya meghaladta az évek óta listavezető építőiparét, így jelenleg a legkockázatosabb szektorrá vált a vendéglátás. A szektoron belül azonban a különböző főtevékenységgel rendelkező cégek fizetésképtelenné válása igen változó. A vendéglátás, azaz az éttermi és italszolgáltatás jóval kockázatosabb, mint a szálláshely szolgáltatás.

Az italszolgáltatással foglalkozó cégek bedőlési aránya 6 százalék közelében van, de az éttermi és mozgó vendéglátással foglalkozó vállalkozások közül is 100-ból több mint 4 megy egy éven belül „csődbe”. A szállodai szolgáltatással foglalkozó cégek esetén a bedőlési arány 3 százalék körül van.

Bedőlések a vendéglátásban
  Főtevékenység Bedőlési arány (százalék)
Szálláshely-szolgáltatás 5510. Szállodai szolgáltatás  3,19
5520. Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás  1,44
5530. Kempingszolgáltatás 1,29
5590. Egyéb szálláshely-szolgáltatás 0,84
Vendéglátás 5610. Éttermi, mozgó vendéglátás 4,14
5621. Rendezvényi étkeztetés 2,71
5629. Egyéb vendéglátás 3,68
5630. Italszolgáltatás 5,86
Forrás: Bisnode

Egyre több vendéglátó cég válik fizetésképtelenné

A felszámolások és a kényszertörlési eljárások száma is jelentősen megemelkedett a szektorban, míg a végelszámolások száma – 2013 első negyedévét összehasonlítva az idei év első 3 hónapjával – csökkent.  Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a vendéglátó és szálláshely-szolgáltató cégek nem saját elhatározásból, hanem inkább külső kényszerre zárnak be. Az éttermi vendéglátás és italszolgáltatás esetén egy év alatt közel hétszeresére nőtt a kényszertörlések száma, és közel 60 százalékkal nőtt a felszámolások száma is. A teljes iparágban ma naponta 8 cég ellen indul kényszertörlési eljárás, 5 ellen felszámolás, ami igen magas szám.

A vendéglátás és szálláshely szolgáltatás kockázatosságának növekedése ellenére az új cégek alakítása nem állt meg a szektorban. Mindkét területen megduplázódott az új cégalapítások száma. Jelenleg havonta átlagosan 225 cég alakul a szektorban és ennek is 90 százaléka a vendéglátásban. A nagyszámú cégbedőlések miatt azonban nagyon kis mértékben ugyan - csupán 0,2 százalékkal -, de csökkent a szektorban működő vállalkozások száma egy év alatt.

Keleti József a Bisnode nemzetközi cégminősítő cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magas cégbedőlési index a szektorban alapos körültekintést tesz szükségessé, mielőtt egy, az iparágban tevékenykedő vállalkozásnak utólagos fizetést engedélyezünk. Ráadásul a vendéglátóhelyek esetében nem elég az üzleti kapcsolat létrejöttekor az alapos cégminősítés, hanem rendszeres szállítás esetén folyamatosan nyomon is kell követni kockázatosságuk alakulását, mivel bármikor történhet olyan esemény, melytől egy vállalkozás fizetésképtelenné válik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trend riportja szerint a magyar szállodák bevételei emelkednek, ami jó hír a szálláshely-szolgáltatók számára. A szektoron belül eddig is inkább az éttermi és italszolgáltatókkal volt a nagyobb probléma.  Ezen cégek kockázatossága a legmagasabb, melynek egyik oka az étterembe járási szokásokban is keresendő. Míg például Olaszországban a hazai népességnek a 25-30 százaléka jár étterembe, addig ez a szám hazánkban csupán 3 százalék. Szerencsére számos akció van, ami növeli az étterembe járók számát (mint például a Torkos csütörtök), de a lakosság gazdasági helyzete is igen erősen befolyásolja az ilyen jellegű kiadásokat. Remélhetőleg a kereslet élénkülésével a vendéglátó-ipari egységek is fel fognak zárkózni a szálláshely-szolgáltatókhoz és egy stabilabb iparág alakul ki.

A Bisnode elemezéséből kiderül, hogy több mint 25 ezer cég foglalkozik ma Magyarországon valamilyen éttermi vagy italszolgáltatási szolgáltatással, míg alig több mint 4 ezer szálláshely szolgáltatással. A szektorból a legtöbb vállalkozás – 57 százalék – éttermi, mozgó vendéglátás főtevékenységgel van bejegyezve. Területileg Zala, Somogy, Veszprém, és Vas megyében tevékenykedik a legtöbb vállakozás a vendéglátóiparban. Azaz a társas vállalkozások  számához viszonyítva a Balaton környékén működik a legtöbb vendéglátó és szállodai szolgáltató cég.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Három kerületben razziázott a rendőrség

Három kerületben razziázott a rendőrség

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Logót vált a Volkswagen

Logót vált a Volkswagen

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján