szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az emberi egészségre káros, súlyosan rákkeltő veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt emelt vádat egy szegedi cégvezető ellen a Szegedi Járási Ügyészség.

Az emberi egészségre káros, súlyosan rákkeltő veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt emelt vádat egy szegedi cégvezető ellen a Szegedi Járási Ügyészség - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a férfi a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kizárólagos tulajdonában álló közhasznú cég vezetőjeként dolgozott. A vállalkozás feladata volt a klinikák működése során felhalmozódó veszélyes hulladékok gyűjtése, tárolása, megsemmisítése.

Az SZTE farmakológiai intézete pincéjének felszámolása során a vádlott utasítására több mint két mázsa veszélyes hulladékot helyeztek el az egyetem égetőművében egy konténerben, amelyet az üzem 2011-es leégése után a tűzoltók az épületből kihúztak. A vádlott tudott arról, hogy a széthasadt oldalú konténert a klinikaudvar bárki által hozzáférhető részén tárolták. 

A részben még ép, részben már elolvadt palackokban tartott veszélyes anyagok már igen kis koncentrációban a talaj és a talajvíz szennyezésére alkalmasak, és az emberi egészségre is veszélyesek, súlyosan rákkeltőek. A konténert a cégvezető utasításai alapján addig kellett a szabad ég alatt tárolni, amíg a megsemmisítésre utasítást nem ad. A szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok gyűjtésére, tárolására és kezelésre a cégnek nem is volt engedélye, azokat az égetőműben - a vádlott utasításai alapján - nyilvántartásba vétel nélkül helyezték el.

Az engedély nélküli tevékenységre 2012 júliusában derült fény, miután a férfit leváltották a cég éléről. Az eljárás során kirendelt szakértő véleménye szerint környezetszennyezés valószínűleg nem történt.

Az ügyészség a vádlottat a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladékra elkövetett megsértésével vádolja és a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. A férfit 2009-ben hasonló jellegű cselekmény elkövetése miatt két évre próbára bocsátotta a bíróság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken