szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

150 szoftverfejlesztő mérnökkel növeli magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létszámát a Nokia. A cég 3 milliárd forintos beruházásasal fejleszti a budapesti k+f központját, és a bővítéssel a cég magyarországi létszáma közel 1400-ra emelkedik.

A Nokia 150 szoftverfejlesztő mérnökkel növeli magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létszámát, a bővítéshez a magyar állam 211 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta, hogy a Nokia 3 milliárd forintos beruházással fejleszti a budapesti k+f központját, és a bővítéssel a cég magyarországi létszáma közel 1400-ra emelkedik. Kiemelte, hogy a Nokia beruházásainak köszönhetően Magyarország a világ telekommunikációs iparának egyik éllovasává vált.

Ésik Róbert, a Nokia Networks üzletágának magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vállalat 5 éves garanciát vállal a létrehozott munkahelyekre. Hangsúlyozta, hogy a budapesti részleg eddig is a Nokia egyik legnagyobb globális technológiai központja volt, és a jövőben a szerepe tovább erősödik. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a vállalat itt fejleszti a mobil kapcsolóközpontját, amelyet a világon több milliárd ember használ nap mint nap.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja. Kifejtette, hogy ez sikeres stratégiának bizonyult, amelynek nyomán egyre több termelővállalat jött Magyarországra, vagy a már itt lévők döntöttek kapacitásuk bővítéséről, és ezzel újabb és újabb munkahelyeket hoztak létre. A stratégia másik pozitív hatása, hogy az itt termelő vállalatok egyre inkább a termeléshez kapcsolódó szolgáltatási ágazataikat is ide hozták, és ezzel elősegítették újabb szolgáltató központok megjelenését is. Mindennek eredményeképp ma az üzleti szolgáltatások szektorából érkezik a Magyarországra irányuló beruházások jelentős hányada.

Ésik Róbert elmondta, hogy a Nokia magyarországi részlege a vállalat networks üzletágát képviseli. Ez az üzletág a cégcsoport tavalyi több mint 12 milliárd eurós árbevételéhez 11,2 milliárd euróval járult hozzá - ismertette. A bővítést az indokolta, hogy Magyarország kiváló helyszín a szellemi termékek, például a szoftverek előállítására, hiszen számos kiváló szaktudású és kreatív gondolkodású mérnök van az országban, emellett Magyarország  versenyképes árszínvonalat biztosít - mondta Ésik Róbert, hozzátéve, hogy mindez garancia a hosszú távú jelenlétre.

Elmondta azt is, hogy a Nokia 1998-ban 20 fővel kezdte meg kutatás-fejlesztési tevékenységét, ma pedig már 1200 munkavállalója van. A mostani bővítéshez a cég internetes toborzási kampányt indít a fiatal tehetségek felkutatására a www.topmernok.hu oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson