Tetszett a cikk?

Több mint 2 milliárd forintot adott a balatonfüredi önkormányzat egy 24 hektáros kempingért. Egy részén apartmanházakat építenek.

Kedvező áron jutott hozzá a Balaton-part egyik legértékesebb területéhez a füredi önkormányzat. A felszámolás sorsára jutott kempinget 2,2 milliárd forintért - a korábbi pályázati ár feléért - vásárolhatta meg a város. A 24 hektáros terület vételárát ez év végén kell megfizetnie Balatonfürednek - mondta a Napi.hu kérdésére Bóka István polgármester. Ezt hitelből, saját forrásból és pályázati pénzekből tervezik előteremteni.

A kemping területéből két hektár hosszú távú földhasználati jogát értékesítik - tette hozzá a polgármester. A 60-80 évre szóló használati díjból is jelentős bevételre, akár egymilliárd forintra számítanak. A Balaton fővárosának is nevezett Füreden jelentős kereslet mutatkozik az apartmanházak iránt, így várhatóan ezek épülhetnek ezen a kéthektáros területen is. (A  magántulajdonban levő és tavaly nyáron eladott Hotel Füred területén novemberben hirdettek meg apartmanlakásokat, s ezek mind elkeltek.)

A balatoni kempingek tulajdonos cégének felszámolása során eddig három kemping talált új gazdára. A balatonfüredi létesítményt Balatonfüred önkormányzata, míg a siófoki és zamárdi kempinget a veszprémi székhelyű Brovana Kft. vette meg. A balatonszepezdi kemping már új tulajdonosra lelt, de több ingatlan esetében még érdeklődő sem volt. A kempingeket évek óta a Balatontourist üzemeltette, bérlőként azonban csak a napi működéshez szükséges karbantartások elvégzése volt a feladata, a tulajdonos által végzendő fejlesztések viszont elmaradtak.

A kempinget a város változatlan formában tovább üzemelteti, hiszen ez a válság közepette is nyereséget hozott. Bóka István ugyanakkor valamilyen formában állami támogatásra is számít, mert a területet a nemzeti vagyon részének tekinti. A kemping amúgy elkerülhetetlen fejlesztése egy új befektetési hullámot is  elindíthat a városban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!