szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MKIK elnöke Parragh László két olyan cégben érdekelt, amely nem fizette be a kamarai regisztrációs díjat. A regisztrációs díj bevezetése óta folyamatos téma, hogy a vállalkozások nagy része nem hajlandó befizetni a hozzájárulást, és az elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy a vonakodó társaságok törlését is kezdeményezik.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László érdekeltségébe tartozó cégek nem fizették be a kötelező kamarai hozzájárulást – írja a Népszabadság. A hvg.hu ellenőrizte a nyilvánosan elérhető nyilvántartást, ennek alapján ez az állítás úgy tűnik két olyan cégre igaz, amelyben az MKIK elnöke közvetlen tulajdonos vagy érdekelt, egy további érdekeltségébe tartozó cég pedig befizette a regisztrációs díjat.  

Mint ismert 2012-től minden cégnek kötelezően regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kamaránál, és évi 5 ezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetnie. Az erről szóló törvényjavaslatot éppen az MKIK támogatásával fogadta el a parlament 2011 végén, és a regisztráció egyik szorgalmazója Parragh László volt. A bevezetés után például azt nyilatkozta, a kamara a regisztrációt elmulasztó cégek törlését fogja kezdeményezni.

Nyűg a vállalkozóknak, nagy pénz a kamarának

A regisztrációs díj bevezetése óta folyamatos téma, hogy a vállalkozások nagy része nem hajlandó befizetni a hozzájárulást. Sokan csak egy újabb adónak látják, amiért érdemi szolgáltatást nem kapnak. 2012-ben a törvény által kötelezett 708 ezer vállalkozásból 545 ezer, 2013-ban az érintett 571 ezer vállalkozás közül 385 ezer fizette be a kötelező kamarai regisztrációs díjat az MKIK tavalyi adatai szerint. Ez nem kis pluszbevétel a kamarának: a 2012-ben várt 3,5 milliárd forintos bevételből 2,7 folyt be, a 2013-ban várt 2,8 milliárdból pedig 1,9. A többit behajtatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), ugyanis ez köztartozásnak minősül. Azt, hogy melyik vállalkozáshoz, mikor küldi ki emiatt a NAV-ot, a kamara dönti el.

Két céget nem találtunk

A kamarai regisztrációs díj befizetésének idei határideje március 31. volt. A hvg.hu ellenőrizte a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online elérhető nyilvántartását, amelyre a Népszabadság hivatkozik, és eszerint a Parragh Kft. nem található a regisztrációs díjat befizető cégek között. A cégnyilvántartásban a társaság tulajdonosa Parragh László, valamint az egyesült államokbeli offshore paradicsomban, Delaware államban bejegyzett International Tiles Connections Corporation (a cég kézbesítési megbízottja Parragh Bianka). A Parragh Kft. egyébként a Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt. jogutódja, amely régen az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cégének számított.

Parragh László, Orbán Viktor és Matolcsy György 2011-ben
©

Az International Tiles Connections Corporation ezenkívül tulajdonos még a Fusionics Kft.-ben és az ITC-INVEST Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft.-ben is. Utóbbi a BKIK adatbázisának csütörtök délutáni adatai szerint befizette a regisztrációs díjat, a Fusionics Kft. viszont nem. A társaságban az amerikai tulajdonos cég kézbesítési megbízottja Parragh László (a Fusionics Kft. 50 százalékos befolyást meghaladó tulajdonosa Pólus Péter Csaba). A Fusionics Kft. egyébként 2012-es mérleget sem adott le, ami azt jelenti, hogy záros határidőn belül akár adószámát is felfüggeszthetik. A cégnek 2010–2011-ben nem volt bevétele. Azonban, ha a cég működik, a mérlegleadás nem elodázható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”