szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb céget érinti, hogy a folyamatos teljesítésű ügyletek fizetési határideje januártól megváltozik.

A változások a folyamatos teljesítésű (időszaki elszámolású) áfa szabályozására vonatkoznak. Az új szabály értelmében az áfa teljesítési időpontja többé nem a számla kifizetésének esedékessége (fizetési határidő), hanem az elszámolási időszak utolsó napja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a számlán a teljesítés időpontja és a fizetési határidő dátuma nem egyezik meg, hanem az elszámolási időszak utolsó napja a teljesítési időpont.

A legtöbb vállalkozást érinti

Az áfatörvény új teljesítési időpontra vonatkozó szabályai a 2013 végén elfogadott adótörvénycsomaggal kerültek be a hazai szabályozásba. A mostai módosítás várhatóan 2015. január 1-től válik hatályossá, ott is csak akkor, ha a fizetési határidő már 2015-re esik. Eredetileg 2014. júliusban lett lépett volna hatályba a módosítás, de a vállalkozások számára jelentős pluszmunkát okozó intézkedésre fél év alatt nem tudtak felkészülni.

Korábban a szabály rugalmas volt abban az értelemben, hogy az adóalanyok a fizetési határidőről megegyezhettek és ezzel meghatározhatták az áfa megfizetésének időpontját.

Az új rendelkezés szabályozási köre alapvetően nem változott, továbbra is ide tartoznak mind a termékértékesítések, mind pedig a szolgáltatások, ha a felek időszakonként számolnak el, vagy az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg.

Másképpen fogalmazva kötelező a szabály alkalmazása a következő esetekben:

- ha az adott időszakban ténylegesen teljesített és elszámolt teljesítésektől függ az ellenérték vagy
- ha az ellenértéket a tényleges teljesítésektől függetlenül meghatározott időszakra állapítják meg

Az új szabályok tükrében egyre bonyolultabbá váló számlázási és folyószámla kezelési feladatokkal szembesülhetnek a vállalkozások.

A Mazars adótanácsadónál úgy vélik: ha az adóalany utólagos adóalap növelésre kényszerül – mert például adóalapját korábban rosszul állapította meg vagy elfelejtett időben számlázni – akkor kötelezően önellenőrzést kell végeznie az eredeti időszakra, a különbözet után pedig pótlékfizetési kötelezettsége is keletkezhet.

A változtatás célja az 2006/112/EK Irányelvvel való harmonizáció volt, az uniós direktívának megfelelő, de a magyar szabálytól eltérő joggyakorlat ugyanis visszatérő vitaalap volt a NAV vizsgálatokban.

Forrás: Mazars / Intelaccount

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!